Font: Alfons Puertas

L’ambient anticiclònic, de vegades, pot semblar avorrit, però també ens porta sorpreses molt agradables i fotogèniques. Els núvols alts d’aquest dijous al matí, anomenats cirroestrats i compostos per cristalls de gel, han facilitat la formació d’un pilar de sol força visible al cel de la ciutat.

Es tracta d’una columna lluminosa que ha arribat a una alçària considerable. És un fenomen òptic originat per la refracció dels raigs solars en els cristalls de gel que componen els cirroestrats. A l’hemisferi nord la refracció és cap amunt, però a l’hemisferi sud és cap avall.

També es poden formar pilars de lluna, però en aquest cas es tractaria de la refracció de la llum del nostre satèl·lit.

Quan podem veure un pilar de sol a Barcelona?

A les latituds mitjanes els pilars de sol es formen, quasi sempre, durant els mesos d’hivern, perquè és quan fa més fred i hi ha més presència de cristalls de gel a l’atmosfera. El moment més idoni és la sortida i la posta de sol, que és quan l’astre rei es troba una mica per sota de l’horitzó.  El pilar que s’ha pogut veure aquest dijous s’ha vist poc després de la sortida de sol (7.57 h). Durant la posta de sol d’avui o també durant la jornada de divendres no es descarta que se’n pugui tornar a formar algun.

La llum reflectida pot adoptar colors diferents en funció de l’alçària del sol. Si es troba lluny de l’horitzó el feix de llum tindrà tonalitats blanques o grogues. Si el sol és a prop de l’horitzó el pilar tindrà tons més ataronjats o vermells, com el que ha pogut fotografiar el meteoròleg de l’Observatori Fabra.

També des del terrat del Servei Meteorològic de Catalunya s’ha pogut fotografiar amb claredat.

No cal estar en un lloc elevat per gaudir d’un pilar de sol i una mostra són les fotografies del Diego Làzaro des de la Barceloneta.