Feia 59 anys que ningú no baixava al punt més profund de la Terra

, la fossa de les Mariannes, a l’oceà Pacífic. Els últims a fer aquesta immersió van ser el lloctinent de l’Exèrcit americà Don Walsh i el científic suís Jacques Piccard, que van arribar als 10.912 metres de profunditat a bord del batiscaf Trieste. Més de cinc dècades després l’empresari i multimilionari americà Victor Vescovo va tenir la idea de convertir-se en l’explorador més gran del món. Vescovo ja havia fet els cims més alts de la Terra i havia esquiat més de 100 quilòmetres pel pol Sud i el pol Nord, però l’adinerat empresari no en tenia prou i va decidir engegar el projecte The five deepsL’objectiu era aconseguir viatjar als punts més profunds dels cinc oceans. Per aconseguir-ho va contactar amb l’empresa americana Triton Submarines, que tenia un projecte al calaix per construir un submarí que pogués superar la fita de Walsh i Piccard.

De Califòrnia a Sant Cugat

Segons explica el director de Triton Espanya, Héctor Salvador, en un primer moment es va intentar treballar amb un proveïdor de peces mecàniques de Califòrnia de gran renom, però els va dir que el projecte no era realitzable. Triton va recuperar l’ànim quan el fabricant Gutmar, de Sant Cugat del Vallès, els va dir que podrien fabricar les peces sense problemes. Després s’hi van afegir dues empreses més de la zona, Ingenia i Ictineu. Segons Héctor Salvador, el Vallès és l’únic punt del món on es pot desenvolupar aquesta tecnologia.

De Sant Cugat a l’oceà Pacífic

Finalment després d’aconseguir tocar fons a l’oceà Atlàntic el desembre del 2018, a l’oceà Antàrtic el febrer del 2019 i a l’oceà Índic a l’abril, Victor Vescovo, el 13 de maig del 2019, va baixar amb el DSV al punt més profund de l’oceà Pacífic, la fossa de les Mariannes, i va superar en 16 metres la marca del Trieste, fins als 10.928 metres. No es tracta d’arribar al punt més profund i ja està, el submarí DSV Limiting Factor ha de poder aguantar les més de 1.200 atmosferes de pressió i els quatre graus de temperatura que es produeixen a les Mariannes. Gràcies a aquesta tecnologia, el submarí pot fer passejades d’hores i realitzar milers d’immersions. Pel president de Triton Submarines, Patrick Lahey, això obre moltes possibilitats a científics, exploradors i empreses d’audiovisuals, que ara podran descobrir els secrets que amaguen les profunditats marines.

El Deep View

La col·laboració entre Triton Submarines i les empreses del Vallès no acaba aquí. Ara mateix estan treballant en el Deep View, un submarí d’ús turístic i panoràmic que podrà encabir 24 persones i fer-les baixar a més de 100 metres de profunditat.