embassament sau
Fotografia: Carles Alcoyent / imatge d'arxiu

La pluja d’aquestes darreres setmanes no s’estan notant als embassaments. Tan sols s’ha alentit el ritme del descens del nivell d’aigua en comparació amb el pic de l’estiu, però continua baixant. Sense tongades de precipitació abundant a les capçaleres dels principals rius canviarà poc la situació. De fet, els embassaments de les conques internes estan a punt d’igualar el mínim històric que es va registrar durant la sequera del 2008, que va ser del 21 %. Ara mateix, es troben al 22 % de capacitat.

Els tres anys de sequera a Catalunya estan passant factura als embassaments d’arreu del país, també al sistema Ter-Llobregat. Com es veu des de l’aire el canvi que han viscut al llarg d’aquests últims tres anys?

Del 95 al 23 % de la capacitat en tres anys i escaig

A principis de l’any 2020 el temporal Gloria i l’abril extraordinàriament plujós van ajudar a mantenir els embassaments gairebé plens del tot. Així, l’1 de maig del 2020 els del sistema Ter-Llobregat estaven al 95 % de capacitat, just abans no comencés la sequera.

Des de llavors, s’han anat encadenant mesos i mesos amb menys pluja del compte i la sequera s’ha anat fent cada cop més intensa. Això ha fet que en aquests moments el conjunts dels embassaments de Sau, Susqueda, la Baells, Sant Ponç i la Llosa del Cavall amb prou feines continguin 141 hm³ dels 612 hm³ que poden emmagatzemar, el 23 %.

  • Sau i Susqueda

El conjunt dels embassaments Sau-Susqueda ha passat del 94 % just abans no comencés la sequera al 21 % de capacitat aquest dimarts, 26 de setembre.

El descens del nivell de l’aigua és més que evident en les imatges de satèl·lit del Sentinel-2. S’observa perfectament la vorada lliure d’aigua amb un color terrós a la imatge del setembre del 2023, que contrasta amb el color blau marí de l’aigua que cobria pràcticament tota la superfície dels embassaments l’any 2020.

  • La Baells

La situació anterior es repeteix a l’embassament de la Baells, situat al riu Llobregat. El volum d’aigua embassat a principis de maig del 2020 era del 91 % de la capacitat màxima, mentre que a finals d’aquest mes de setembre es troba al 29 %.

La pèrdua de més de 70 hm³ entre aquestes dues dates s’ha notat amb l’emergència de força superfície terrestre fora de l’aigua de l’embassament. El canvi més notable s’observa a la cua del pantà.

  • Sant Ponç i la Llosa del Cavall

Els embassaments de la conca del riu Cardener, que és el principal afluent del Llobregat, mostren un comportament molt semblant. El volum d’aigua embassat als dos pantans ha minvat del 98 % del maig del 2020 a l’actual 24 %.

A les imatges es veu només l’embassament de la Llosa del Cavall, el més gros dels dos. En el cas de Sant Ponç, l’evolució és calcada.

Sense perspectives de pluja a mitjà termini

L’anticicló que s’ha instal·lat sobre nostre al llarg del cap de setmana llarg de la Mercè ha vingut per quedar-se. No hi ha opcions de pluja a la vista, pel cap baix fins al 4 d’octubre.

S’esperen un mínim de vuit o 10 dies de temps tranquil, amb pocs núvols i sense perspectives que es pugui començar a revertir la situació dels embassaments. Tot plegat, malgrat trobar-nos al bell mig dels mesos més plujosos a bona part del país.

El 93 % dels catalans, preocupats per la sequera

El Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat de Catalunya ha preguntat per la preocupació envers la sequera a les 2.500 persones a qui s’ha preguntat per a l’enquesta Òmnibus, publicada aquest mes de setembre.

El 59 % de la mostra manifesta estar molt preocupat per la sequera, i el 34 %, bastant. Per contra, només el 7 % de les persones consultades diuen estar poc o gens preocupades per la situació actual.