embaràs dona

(ACN) L’exposició de la mare gestant al fum del tabac i a la contaminació del trànsit rodat poden influir en el desenvolupament de la conducta en la primera infantesa. Així ho conclou un estudi liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

Es tracta del primer estudi que investiga l’impacte que el conjunt d’exposicions ambientals (químiques i no químiques) durant l’etapa prenatal i postnatal pot tenir en el comportament infantil. Fins ara s’havien estudiat de forma separada i no múltiple.

Malgrat que no es coneixen bé les causes dels problemes de conducta dels infants, sí se sap que el limitat component genètic implicat en aquests trastorns interactua amb múltiples exposicions socials i físiques que resulten especialment sensibles en els períodes prenatal i de la infantesa.

Hem trobat que l’exposició materna al fum del tabac durant l’embaràs va ser l’exposició prenatal més important relacionada amb els problemes emocionals i de comportament en els infants
Léa Maitre, autora de l’estudi i investigadora d’ISGlobal

La investigació també conclou que l’alta densitat del trànsit durant l’embaràs s’associa amb puntuacions més altes de problemes com síndromes conductuals agressives, infracció de normes i TDAH.

Un bon son, una dieta saludable i contacte social

L’estudi també apunta que els nens d’entre sis i 12 anys que dormien millor, seguien una dieta saludable i que tenien pares amb forts llaços familiars i socials presentaven menys problemes de retracció (per exemple, no parlar), de somatització (mals de cap) i d’ansietat o depressió (nervis).

Per contra, una major exposició al plom i al coure, la contaminació de l’aire interior i una dieta poc saludable es van associar amb més problemes conductuals. A banda, una dieta a base d’aliments preparats, dolços i begudes amb cafeïna es va associar amb més risc de símptomes de TDAH.

Promoure de forma primerenca hàbits familiars saludables i regular la qualitat de l’aire i de la exposició al plom podria ajudar a prevenir el desenvolupament futur de trastorns de salut mental
Martine Vrijheid, cap del programa d’Infància i Medi Ambient d’ISGlobal

Un altre estudi d’ISGlobal també associa l’exposició a la contaminació durant l’embaràs amb un retard del creixement físic de l’infant.