El ‘reset ciutat’ de betevé analitza el perquè del descens de la natalitat, des de l’inici de la pandèmia. A la ciutat de Barcelona, baixa des del 2016, però els mesos de desembre de l’any passat i gener d’enguany la caiguda ha estat d’un 23 %. El periodista Carles Garcia ha parlat amb diferents especialistes de com ha canviat l’experiència de l’embaràs i del part amb la covid-19.

El Dr. Guillermo Bassols, especialista ginecòleg i d’obstetrícia del Centre Mèdic Teknon, admet que, al començament de la pandèmia, van tenir la “intuïció” errònia que hi podria haver un “baby boom“. Van pensar que el fet de passar més temps tancats a casa “donaria lloc a més volum d’embarassos“. I, de fet, tot i que es va veure “un repunt al mes de maig“, després es va seguir amb la “tònica habitual” de descens dels últims anys.

Diferències entre la pública i la privada

Bassols assegura que hi ha diferències entre els centres mèdics públics i privats. “Nosaltres també hem notat la disminució, però potser no ha estat tan exagerada“, diu. A més, l’especialista de Teknon no creu que al seu centre la natalitat hagi disminuït per la covid-19, sinó per “molts factors socioeconòmics“, com pot ser el fet que “tenim menys immigració“.

Canvis en l’embaràs

L’embaràs no ha canviat“, segons el Dr. Guillermo Bassols, sinó que ho ha fet la “part social“. El ginecòleg subratlla que avui en dia és “impossible” que les pacients vagin a les visites acompanyades de la parella, de la mare o dels seus altres fills, com feien abans. Però, tot i que la recomanació és que hi vagin soles, si ho fan amb la parella “evidentment els permetem assistir al moment de l’ecografia“, reconeix, perquè “un cop ha vingut, prefereixo que estigui al despatx que a la sala d’espera“.

L’embaràs per ell mateix no ha canviat, el què ha canviat és la part social, abans era freqüent que la pacient vingués amb la parella, la mare o altres fills i això ara és impossible
Guillermo Bassols, especialista ginecòleg i d’obstetrícia del Centre Mèdic Teknon

Parir en època covid

Pel que fa al moment del part, Bassols ha subratllat que es fa una PCR a les pacients i que han de dur la mascareta fins a l’hora de les contraccions. Aquí és on hi ha un “moment de risc de contaminació molt important“, diu, sobretot en el cas que la pacient sigui portadora de covid-19. En aquest supòsit, els sanitaris han de fer servir equips de protecció personal, la qual cosa ho fa “més complicat“. A més, cal “aïllar” la sala de parts.

La reproducció assistida

Una alternativa en auge des de fa alguns anys és la de la reproducció assistida. El Dr. Ramon Aurell, director mèdic de la Unitat de Reproducció Assistida del Centre Mèdic Teknon, ha assegurat a ‘reset’ que “hi ha hagut un repunt bastant important“. Segons ha explicat, moltes parelles han pensat: “És el moment, no podem viatjar, no podem sortir a sopar, no podem fer festes, ni bodes, ni res, doncs ens concentrem en l’objectiu d’embarassar-nos“. En aquest sentit, creu que en molts casos consideren que “és un bon moment perquè estan els dos a casa, teletreballant i es poden concentrar en el tractament“.

El fre econòmic

L’altra cara de la moneda és la del 10 % de pacients als quals “la pandèmia els ha frenat perquè econòmicament el cop ha estat molt dur“. Segons Aurell, “han vist que la reproducció assistida que tenien en ment era un extra que no els va bé en aquest moment“. Per això moltes parelles, que “no veuen el futur massa clar“, han decidir “aturar-ho” i replantejar-s’ho quan hagi passat la pandèmia.

Al 10 % dels pacients que teníem candidats a un tractament la pandèmia els ha frenat perquè econòmicament ha estat un cop molt dur i és un extra que no els va bé en aquest moment
Ramon Aurell, director mèdic de la Unitat de Reproducció Assistida del Centre Mèdic Teknon

On també hi ha hagut una “aturada” ha estat en la donació d’òvuls i esperma, tot i que ara ja s’ha “reactivat” completament. “Al principi, hi havia una mica de por que el residu de la covid estigués al líquid espermàtic“, diu Aurell, però “tant amb els embarassos que hem tingut en plena pandèmia com en els recent nascuts no s’ha vist cap complicació ni cap infecció“.