El 5 de juliol tindrem una dels esdeveniments astronòmics de l’estiu a Barcelona. Es podrà veure parcialment un eclipsi penumbràtic de lluna just abans de la sortida de sol.
Els menys vistosos dels eclipsis de lluna
Contràriament als eclipsis totals i parcials en què l’ombra de la Terra es projecta a la Lluna, en l’eclipsi penumbràtic tot just s’intueix un enfosquiment d’una part, que coincideix amb el moment que el nostre satèl·lit travessa part de la zona de penombra que projecta la Terra.
És en aquest sentit menys vistós, però no per això menys interessant ni atractiu, especialment per als amants de l’astronomia.
Caldrà matinar
Només els més matiners podran viure aquest eclipsi.
A Barcelona començarà poc passades les 5 de la matinada, amb la lluna cap al sud-oest i marxant ja cap a l’horitzó.
El punt àlgid d’aquest eclipsi a Barcelona el tindrem amb els darrers moments de la lluna per damunt l’horitzó. Serà aleshores quan una porció més gran de lluna quedarà enfosquida (no apagada). Aquest màxim serà a les 6.18 h i caldrà mirar en línia recta a l’horitzó, abans que no se’n vagi la lluna.
Tot i això, a aquesta hora ja tindrem força llum associada a la sortida del sol, que rep el nom de crepuscle i que dificultarà l’observació com més a prop del moment de la sortida de sol ens trobem. L’anomenat crepuscle civil (moment en què no hi ha sol però encara sí claror que permeti fer activitats a fora sense llum artificial) començarà a les 5.51 h, tot i que una mica de claror cap a l’est també se’n veurà abans, en els anomenats crepuscles astronòmic i nàutic.
L’eclipsi acabarà de cop amb la primera llum del dia, a les 6.22 h
Sense eclipsis fins d’aquí un any
Caldrà esperar gairebé un any
sencer per poder veure un altre eclipsi.
Serà el migdia del 10 de juny de 2021 quan podrem gaudir parcialment d’un eclipsi anular de sol. Serà, però, de manera molt testimonial i només podrem veure com una petita franja del disc solar quedarà tapada per l’ombra de la Lluna.