sortida sol divendres 3 febrer
Foto: Alfons Puertas

L’hivern avança, hem passat la Candelera i ja notem que els dies s’allarguen. Tant és així, que aquests dies hem guanyat ja una hora de sol respecte del moment de l’any en què la llum solar és més escassa: el solstici d’hivern.

Una hora més de sol, però repartida de forma desigual

Aquesta hora que haurem guanyat oficialment aquest dissabte, 4 de febrer, queda repartida de forma desigual si comparem els matins i els vespres.

Les tardes és ben evident que s’allarguen. A principis de desembre (abans del solstici), el sol es ponia a les 17.22 h mentre que ara ho fa fa ben passades les sis de la tarda (18.09 h aquest divendres). Les tardes s’han allargat prop de 45 minuts des del solstici.

Per contra, els matins s’han escurçat menys, amb prou feines un quart d’hora, que serveix per arrodonir l’augment de llum solar a una hora exacta. Aquest dissabte el sol sortirà abans de les 8 h per primer cop des del 3 de desembre.

Evolució anual de les hores de sol (blau) i nit (negre) per Barcelona. Font: timeanddate

Abans de final de mes, una hora més

La llum solar guanya aquests dies una mica més de dos minuts per jornada. A més a més, aquest guany s’anirà incrementant amb el pas dels dies i, a finals de mes, superarà àmpliament els dos minuts i mig per dia.

Això farà que abans no acabi el febrer, el dia 27, s’hagi guanyat una altra hora de llum solar. El sol marxarà a finals de mes a les 18.40 h i sortirà abans de les 7.30 h.

El març ens portarà, primer l’equilux i, després, l’equinocci. Ja haurem fet mig camí entre el solstici d’hivern i el d’estiu. Cal recordar que serà a la primavera quan caldrà fer el canvi d’hora 2023, amb el qual el sol es pondrà més tard.