Un estudi detecta que cada litre d’aigua embotellada conté entre 130.000 i 240.000 partícules de plàstics, la major part de les quals són nanoplàstics. L’estudi s’ha publicat a la revista científica ‘PNAS i destaca la importància d’haver pogut detectar aquestes partícules més petites que els microplàstics —els nanoplàstics tenen menys d’1 μm. Els científics creuen que els nanoplàstics són més tòxics i més perillosos per a la salut perquè, en ser més petits, són mes propensos a accedir al cos humà.

Nova tècnica per comptabilitzar els nanoplàstics

Fins ara, no s’havien desenvolupat tècniques efectives per comptabilitzar els nanoplàstics, però aquest estudi ha ideat un sistema que, a través d’imatges òptiques, permet una anàlisi ràpida i molt precisa. Per demostra-ho, s’ha analitzat la presència de micro i nanoplàstics en l’aigua embotellada i se n’han localitzat entre 130.000 i 240.000 per cada litre d’aigua, el 90 % dels quals són nanoplàstics. Això, segons apunten els autors de l’estudi, és molt més del que es creia fins ara.

Els microplàstics i els nanoplàtics provenen del desgast de l’ús dels plàstics i generen una gran preocupació a tot el món.