Autor: @refugiderebost

La temporada de neu 2022-2023 no està sent marcada per episodis de nevada gaire destacables, precisament. La sequera també s’està fent notar en aquest sentit i està costant tenir tongades de precipitació extensa i abundant a la serralada pirinenca. Malgrat tot, el Pirineu es manté tenyit de blanc. Com està evolucionant la temporada de neu a cada zona?

Força neu al vessant nord, però menys del que toca

Les nevades de principi finals de novembre va fer començar la temporada amb bon peu al vessant nord del Pirineu. Durant bona part de desembre el gruix de neu acumulat a la zona voltava la normalitat, per exemple a Sasseuva (la Vall d’Aran).

No va ser fins a mitjans de gener que van reaparèixer les nevades a la zona més septentrional de la serralada pirinenca. Fins llavors, la fosa de neu va ser constant, fins a situar el gruix de neu molt per sota del que marca la mitjana. Tot i això, la situació va millorar notablement, però de manera transitòria.

Altra vegada, durant bona part del mes de febrer l’escenari al vessant nord del Pirineu era de força menys neu del que pertocaria per l’època. Les nevades de les darreres setmanes, han tornat a incrementar el gruix de neu acumulat, però han estat insuficients per assolir la normalitat.

En altres punts de la zona, la temporada està sent encara més fluixa. A la Bonaigua (el Pallars Sobirà), per exemple, les nevades de mitjans de gener no van ser prou destacables per eixugar el dèficit acumulat.

El Cadí, esplèndid

El sector del Pirineu i del Prepirineu on la temporada de neu està sent del tot normal és al vessant nord de la serra del Cadí. En aquesta zona, des de finals de novembre fins a data d’avui, el gruix de neu acumulada ha voltat, sempre, entorn de la mitjana.

Tot i que hi ha hagut setmanes sense nevades, el poc desglaç que s’ha produït a la zona gràcies a la poca insolació induïda per l’orografia ha ajudat a mantenir la coberta de neu. Al vessant sud, com és habitual, el mantell nival ha anat variant força en funció dels episodis de neu.

Temporada arreglada a l’últim moment al Pirineu oriental

Ben diferent ha estat la situació al Pirineu oriental i a la Cerdanya. La temporada ha estat molt fluixa, amb llargs períodes amb ben poca neu o, directament, sense.

Les nevades de l’inici de la temporada van ser molt discretes, i el temps anticiclònic i càlid dels voltants de Nadal va ser l’encarregat de fondre-la. Els episodis de neu puntuals de mitjans de gener i principis de febrer van ajudar a canviar una mica l’escenari, però sense gaire èxit.

Ha calgut esperar a la recta final de l’hivern, just a les acaballes del mes de febrer, per rebre prou neu per a assolir nivells propers a la normalitat. La temporada ha quedat arreglada “in extremis”.