Ja fa mesos que ens fem ressò d’arbres que cauen a la via pública. Un fet que alarma perquè pot arribar a causar la mort d’algú que es trobi en aquell punt i un segon fatídic en el qual l’exemplar se’n va a terra. Li va passar a la Shamira, una noia de 20 anys que el 3 d’agost va morir a l’instant quan li va caure a sobre l’única palmera que hi havia a la plaça d’Emili Vendrell del Raval.

La caiguda d’arbres amb víctimes mortals no afecta només Barcelona. Aquest dijous mateix una altra jove de 23 anys va morir al districte madrileny de Chamberí, també pel cop que li va causar un om que es va desplomar a causa de la borrasca Ciarán. La tragèdia és la mateixa però la causa difereix substancialment. Segons Gerard Passola, biòleg i director de Doctor Arbol, el vent és la causa principal de la caiguda d’arbres arreu. En el cas de la caiguda de la palmera del Raval però, l’informe apunta com a hipòtesi l’estrès hídric, tot i que conclou que la caiguda va ser multicausal.

Més seguiment dels exemplars i tales justificades

Gerard Passola augura que el canvi climàtic comportarà un augment d’episodis de fort vent i, en conseqüència, els ajuntaments haurien d’intensificar el seguiment de tots els exemplars per detectar-ne aquells que estan malalts i tenen risc de caiguda. Tot i això, apunta que el risc zero no existeix perquè per arribar-hi caldria eliminar tots els arbres. Passola s’ha mostrat crític amb l’Ajuntament amb la tala de 708 palmeres datileres arran de la caiguda de la palmera que va causar la mort de la Shamira. “És una mesura política, tècnicament costa donar-li suport”, afirma el director de Doctor Arbol.

De fet, l’expert recorda que talar arbres que es troben en grup perjudica la resta. Segons Passola “un grup d’arbres treballa amb una capçada conjunta, que és una protecció familiar que fa cadascun dels exemplars sigui més sa”.