La llana de roca és un material natural que s’ha convertit en un element clau per encarar les necessitats mediambientals del sector urbanístic. Es tracta de roca basàltica que es fon a forns amb temperatura molt alta, de fins a 1.800 ºC, i quan es deixa refredar a temperatura ambient té una aparença similar a la de la llana d’ovella.

La roca és la matèria primera amb què es produeix aquesta llana i es calcula que es tracta d’un recurs sostenible perquè la Terra en genera 38.000 vegades més cada any i el consum que se’n fa és inferior, per tant, el seu ús no incrementa la nostra petjada ecològica.

El confinament dona empenta als habitatges sostenibles

El confinament de la població per la covid-19 ha canviat les demandes de molts compradors d’habitatges, per tal d’adaptar-se a noves maneres de treballar i conviure. L’empresa Rockwool, per exemple, explica com històricament hi havia molts “vicis adquirits” per part de la societat, i la pandèmia ha fet que es replantegin aquestes noves necessitats dins de casa, valorant aconseguir espais més adequats, amb bon aïllament acústic i llum natural.

Afirmen que aquesta premissa se soluciona amb la llana de roca, que es pot instal·lar en façanes, falsos sostres o interiors de parets. Actualment, el 40 %  de les seves construccions són infraestructures industrials, un altre 40 % dels edificis que construeixen són habitatges i només un 20 % són edificacions públiques.

Els canvis legislatius de les organitzacions governamentals, pensats per assolir els objectius marcats per l’emergència climàtica i encarats a reduir l’impacte ambiental del sector de la construcció, afavoreixen la importància de l’aïllament tèrmic a les llars. De fet, Albert Grau, responsable d’assumptes públics de Rockwool, afirma que el preu d’aquest tipus d’aïllament és similar al de la resta de productes del mercat i molt més eficient energèticament.

Grau també explica que més de la meitat del parc d’habitatges peninsulars, concretament un 54 %, són d’edificacions anteriors al 1980 i no inclouen mesures d’aïllament. La utilització d’aquest tipus de material facilitaria una reducció molt notable de l’actual 32 % de consum energètic de les llars de tot el territori peninsular. En aquest sentit, totes les edificacions d’obra nova o rehabilitades, a partir del 2021, hauran de ser energèticament eficients, segons la legislació vigent.

La construcció de cases de fusta també és una bona opció per al sector de cases passives i eficients.

Habitatges sostenibles per evitar la pobresa energètica

Es calcula que el 33 % de les construccions actuals consumeixen més d’un terç de l’energia utilitzada globalment i que el 66 % del consum energètic correspon a calefacció, refrigeració i ventilació dels edificis que hi ha avui dia. Segons els constructors un aïllament eficaç, com el de llana de roca, pot arribar a reduir la factura de l’electricitat fins a un 90 %.

Altres beneficis que aportaria l’ús de materials naturals seria la protecció dels edificis davant de factors externs com floridures i humitats, així com la reducció dels nivell de soroll procedent de l’exterior o el manteniment de la temperatura interior. A més, la llana de roca és un material incombustible.

La Torre Agbar, amb aïllament eficient

L’arquitecte Jean Nouvel va dissenyar la Torre Agbar com una icona de l’arquitectura postmoderna de Barcelona. Té 4.500 finestres distribuïdes al llarg de tota la façana en forma de bala. El mur de formigó es va cobrir amb aïllament eficient i llana de roca. A Sant Cugat del Vallès, també hi podem trobar una construcció amb llana de roca. Es tracta d’un complex residencial de 16 habitatges anomenat Espai Natura II.

Al País Basc hi ha l’edifici més alt del món construït amb llana de roca.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a