Estiu a Ocata. Mariona Rifà

Estem immersos en unes condicions plenament estiuenques. Juliol al 100 %, sense pluja ni refrescades. De moment, la calor tampoc ens angoixa i les temperatures són de mal dormir, com toca. Diumenge tindrem un canvi brusc de direcció del vent que es traduirà en temperatures canviants. El matí serà delicat als boscos, amb humitats que baixaran força.

Matí de diumenge amb ventet de ponent

Les previsions per al diumenge 4 al matí ens marquen com anirà bufant un vent lleuger de garbí o ponent a la regió metropolitana. No serà un vent fort, però sí força sec. Per tant, fins ben entrat el migdia haurem de parar atenció als possibles incendis forestals que es puguin donar a casa nostra. Hem d’estar totalment en alerta per un terreny que és a les últimes pel que fa a la humitat i a la resistència de la vegetació a la sequera. I el matí de diumenge encara més. Recordeu que està totalment prohibit fer foc al bosc i a les àrees properes.

Vent previst per a les 10 h del diumenge 4 de juliol. Model Arome

Aquest ventet de ponent (en cap cas superior a ràfegues de més de 30 km/h) bufarà fins al pic del migdia. Això farà que la temperatura pugi fins les 13 o 14 h, moment en què es hi haurà les màximes. Valors previstos entre els 29 i els 32 graus a la ciutat i, amb aquest vent reescalfat, entre els 32 i els 34 graus al Vallès. La part positiva per a la majoria és que la xafogor baixarà, però serà perjudicial per als boscos.

Temperatura prevista a les 14 h del diumenge 4 pel model Arome. Bona part del Pla de Barcelona per sobre dels 30 graus

Després de dinar, canvi sobtat

El vent ressec i calent no durarà tot el diumenge. Les previsions ens donen l‘entrada de vent de ràbia tot just passades les 15 o 16 h. Vent de xaloc i llevant, que remenarà momentàniament la mar, i que provocarà dues coses: un augment ràpid de la humitat i la xafogor i una baixada de més cinc o set graus en poc més d’una hora.

Previsió de vent el diumenge 4 a les 17h pel model Arome. S’imposarà de cop el llevant

Segons aquests models mesoescalars, la temperatura passarà dels 30 o 32 graus de màxima als 25 o 26 graus durant la tarda. El que pujarà també serà la humitat. Per tant, es donarà aquella paradoxa que amb menys temperatura notarem la mateixa calor o més. Tot per la xafogor, que augmentarà de cop. Pel que fa al bosc, hi haurà més humitat als estomes de les plantes.

Temperatura prevista pel model Arome diumenge a les 17h. Forta baixada del mercuri

A primera línia de mar i a Collserola és on es notarà més el canvi de vent. De ponent passarem a llevant, amb ràfegues que passaran fàcilment dels 40 km/h. No serà estrany que s’aixequi polseguera a la platja i que hi hagi alguna corredissa pel vent sobtat. Normalment aquests canvis de vent solen anar lligats a l’aparició d’alguns núvols baixos i a una sensació de fresca evident arran de platja.