Les ciutats de Bormla i Birgu, a prop de Valletta (Malta), han patit els efectes de l'onada de calor. Autor: Stuart Murray

El sud del Mediterrani central està patint també els efectes d’una onada de calor. La setmana és tòrrida en aquest àmbit a causa d’una massa d’aire molt càlida que abasta també el sud de la península italiana. Tot plegat, vinculat a la presència d’un embossament d’aire fred emplaçat al centre i oest d’Europa —entre França i Alemanya—, el qual ha empès a la seva part davantera la massa d’aire calent que ha assolit l’Adriàtic i els països balcànics.

Contràriament, al nord de la península Ibèrica i a Catalunya ens hem mantingut bona part de la setmana sota el radi d’influència de la zona d’aire més fresc de l’oest d’Europa, un fet que explica l’ambient de calor moderada que hem tingut fins dijous.

Calor tòrrida al sud de Grècia, el mar Egeu, Creta i Xipre

Aquest divendres la part més forta de l’onada de calor s’ha desplaçat cap al Mediterrani més oriental i ha provocat temperatures superiors als 40 ºC. La temperatura màxima ha assolit els 44 ºC a la península del Peloponès, a Grècia, 42 ºC en alguns punts de Creta o 41 ºC a l’interior de Xipre. L’aeroport de la capital grega, Eleftherios Venizelos, ha anotat 40 ºC de màxima. Les ciutats turques del mar Egeu i el Mediterrani també han anotat registres pròxims als 40 ºC.

Temperatures màximes enregistrades al Mediterrani oriental. Font: OGIMET
Temperatures a 850 hPa divendres, 2 de juliol migdia (Font: Wetterzentrale)

Onada de calor a Sicília i el sud d’Itàlia a principis de setmana

Sicília i el sud d’Itàlia van ser les regions més afectades per aquesta gran bombolla d’aire càlid del Mediterrani a principis de setmana: a Palerm, la capital siciliana, es van anotar 42 ºC de màxima, 41ºC a Messina o 40ºC a Catània.

A aquesta massa d’aire càlid, cal sumar-hi l’efecte del vent, el qual allà anomenen “sirocco”. Es tracta de vent del sud a capes mitjanes i baixes de la troposfera que arrenca directament del nord d’Àfrica, bàsicament del desert del Sàhara, i que arriba reescalfat al sud d’Itàlia.

A Malta, malgrat que aquest vent hi arriba directament, no hi implica un increment de la temperatura pel fet que el país té un relleu molt pla. En canvi, quan arriba a Sicília, ha de travessar tota la regió de l’Etna, un fet que suposa un altre escalfament a causa de l’efecte fogony.

Vent a 850 hPa previst per a dimecres, 30 de juny (Font: Meteociel GFS)

Gairebé 49 graus a Tunísia

L’onada de calor s’ha fet notar amb molta força també a Tunísia, on dimecres el termòmetre es va disparar fins als 48,7 ºC a Tozeur, localitat situada a l’oest del país, al límit amb Algèria i el desert del Sàhara.

Es tracta del registre més elevat anotat mai en un mes de juny, i ha fulminat l’antic rècord, del 2003.