color fulles
Setmana del 13 al 19 de novembre

La tardor avança, els dies s’escurcen i la temperatura va reculant de mica en mica. Els colors de tardor es van imposant de forma gradual en l’arbrat caducifoli, enguany castigat durant els mesos d’estiu a causa de la calor i la sequera.

Els tons de tardor als arbres caducifolis solen iniciar-se habitualment a principis d’octubre a les cotes mitjanes i altes dels Pirineus. A mitjans de mes es comencen a fer visibles a les valls i, al llarg del mes de novembre, s’acaben estenent també per la terra baixa i fins i tot el litoral.

A la pràctica, però, la data d’inici de canvi de color de les fulles i el punt òptim cromàtic sol variar d’un any a un altre, en certa mesura a causa de la meteorologia. A la ciutat de Barcelona els tons tardorencs no solen fer-se evidents de forma general fins a mitjans o finals del mes de novembre.

Aquesta setmana…

Les fagedes de l’Aran, el Ripollès o el Berguedà ja han perdut les fulles en bona mesura a causa de l’entrada del vent del nord dels darrers dies i la pluja.

Cam del pla d’Esterri (Esterri d’Àneu) el dia 12 de novembre. Font: http://www.meteovallsdaneu.com/

Les fagedes del Montseny ja fa alguns dies que mostren colors totalment tardorencs. Malauradament, el temporal de pluja i vent associat a la borrasca Blas n’ha fet caure bona part de les fulles, sobretot a les zones més altes i a vessants exposats. Malgrat això, en zones i valls més resguardades, i en zones més baixes es mantenen les tonalitats totalment tardorenques. En definitiva, hi trobarem una mica de tot en funció de la zona i la cota que visitem.

La situació és molt similar en el cas de les fagedes de la Serralada Transversal i les Guilleries i dels Ports de Tortosa.

La fageda d’en Jordà (la Garrotxa) sempre va més endarrerida que les fagedes del Montseny o del Pirineu Oriental. Convé recordar que sol ser la darrera a mostrar els tons de tardor a causa de la baixa altitud (400-500 m).

El punt òptim cromàtic encara no ha arribat. S’espera d’aquí a uns quants dies, a partir de mitjans de novembre.

A banda dels faigs, els roures van canviant de color arreu, tot i que el canvi es fa evident sobretot a la muntanya mitjana (els Pirineus, els Prepirineus, la Serralada Transversal, etc.). Encara es mantenen força verds al litoral.

En general, a terra baixa també es van estenent els tons de tardor en general als caducifolis. També és un bon moment per visitar les plantacions d’arbres fruiters Ponent.

Aquests dies també comencen a canviar de color els arbres de la ciutat de Barcelona. És el cas dels plàtans, els til·lers o els oms, entre d’altres.

Finalment, també convé tenir present que el context de sequera ha implicat enguany fulles seques des de finals d’estiu en algunes zones.

Quins factors determinen el canvi de color de les fulles?

El fred, en efecte, és un dels factors que determinen el canvi de color de les fulles, però no és ni de bon tros l’únic.

En realitat, el canvi de tonalitat de les fulles és l’efecte visual d’un conjunt de processos fisiològics complexos que es produeixen a l’interior dels arbres. L’inici d’aquest procés depèn de diversos factors, entre els quals els més determinants són la disminució de la temperatura i les hores de llum però també factors com el vent o la presència de pluja.

Quan es donen determinades condicions es produeixen uns canvis hormonals interns dins l’arbre que s’encarreguen primerament d’aturar la producció de clorofil·la, el pigment que dona el color verd als arbres. La radiació ultraviolada del sol degrada la clorofil·la i permet que aflorin gradualment altres elements químics (pigments) que donen els diversos colors de tardor com els carotens (taronges) o els antocians (vermells), entre d’altres.

Cada arbre té uns o altres elements a les fulles, i en diferents proporcions, un fet que implicarà l’aparició de diverses coloracions de tardor. El punt òptim cromàtic es produeix entre el moment en el qual desapareix la clorofil·la de les fulles i el moment en el qual el vent les fa caure.

Dies de sol, fresca i sense grans descensos de temperatura afavoreixen els millors colors de tardor
Joan Guitart, cap d’arbrat de Parcs i Jardins

La pluja, el vent i la temperatura baixa (glaçades) poden fer caure les fulles abans d’hora.

Comparteix a: