El mes de setembre continua avançant i manté, ara per ara, un comportament força habitual pel que fa a precipitació. De moment ja s’han acumulat 43 litres al Poblenou o 41 litres a l’Observatori Fabra, i  la temperatura també s’ha moderat molt respecte de les darreres setmanes. La temperatura mitjana dels primers 20 dies és, fins i tot, inferior a l’habitual per a l’època de l’any.

Aquest tipus de temps dels darrers dies, però, no ha estat ni de bon tros el que hem viscut els mesos precedents. L’estiu meteorològic – període comprès entre el primer dia del mes de juny i el darrer de l’agost- va finalitzar amb una temperatura mitjana molt superior a la normal, un fet que va implicar que fos el quart més càlid des del 1914. La pluja també va ser molt escassa, va caure’n menys de la meitat del que tocaria.

Aquestes condicions  han afavorit que els til·lers del Parc de la Ciutadella -arbres típicament centreeuropeus -s’hagin vist obligats a desprendre’s de part de les fulles o bé han canviat de color i s’han assecat de forma prematura. Malgrat que és una estampa que es produeix sovint a Barcelona – d’estius poc aptes per a aquestes espècies-, enguany la imatge s’ha fet més palesa a causa de les condicions més extremes viscudes.

La pèrdua de les fulles és una estratègia per tallar la pèrdua d’aigua per transpiració quan la pluja no arriba. Això no sol implicar, normalment,  la mort dels arbres.

La nota positiva de tot plegat la posa l’aparició de noves fulles verdes, que ja es comencen a entreveure entre alguns exemplars de til·ler de la Ciutadella. Aquesta mena de segona primavera és conseqüència de l’arribada de les esperades precipitacions i de la moderació del termòmetre.

Dimecres, a ‘El matí de Barcelona’, de betevé 91.0 fm, vam visitar el Parc de la Ciutadella per comprovar-ho en directe. Podeu recuperar l’àudio aquí: