Fa cinc anys en un cafè de l’Eixample, un grup de veïns —la majoria amb fills— van decidir que ja en tenien prou. No volien viure respirant el fum de les desenes de milers de vehicles que creuen diàriament el districte. Van proposar agrupar-se i, un dia com avui, el 26 de juny del 2019 es van presentar en societat. Així va néixer Eixample Respira, una plataforma veïnal que volia posar l’accent en l’impacte sobre la salut de respirar aire contaminat: 1.000 morts prematures a l’any a Barcelona, segons l’Agència de Salut Pública.

Un lustre després, un dels fundadors, en Luca Telloli, es mostra satisfet d’haver liderat en bona part l’activisme contra el fum a la ciutat. Han sortit al carrer nombroses vegades, com la rua de carnestoltes del 2020 amb el rei cotxe i la reina contaminació, o en una particular cantada de nadales el 2019. Darrerament també s’han pronunciat en contra de l’exhibició de vehicles de Fórmula 1 que s’ha fet en ple passeig de Gràcia.

“Amb el nou govern som en un moment d’incertesa”

Actualment, Barcelona ha millorat i ja pràcticament compleix amb els valors de diòxid de nitrogen que marca Europa però d’aquí a no gaire, el 2030, la Unió Europea reduirà encara més els límits i la ciutat, si no fa res, els tornarà a incomplir. Eixample Respira apressa les administracions que moguin fitxa. “Amb el nou govern som en un moment d’incertesa i no sabem com pensa assolir els nous límits de contaminació”, explica Telloli.

Els números diuen que el 50 % del trànsit de carrers com el d’Aragó o el del Comte d’Urgell no tenen ni origen ni destinació al districte de l’Eixample”
Luca Telloli, Eixample Respira

I això implica, diuen, acabar amb les autopistes urbanes com el carrer d’Aragó. “Les autopistes urbanes són el nostre enemic número u”, assegura Telloli. “Els números diuen que el 50 % del trànsit de carrers com el d’Aragó o el del Comte d’Urgell no tenen ni origen ni destinació al districte de l’Eixample, estan només de pas”. És en aquest 50 % que vol incidir l’entitat per reduir a la meitat el trànsit d’aquestes grans artèries.

Lluita contra la contaminació acústica i per augmentar el verd

Un altra de les reivindicacions de la plataforma és augmentar el verd al districte de l’Eixample. Actualment, segons l’entitat, amb dos metres quadrats per ciutadà, està cinc vegades per sota del límit que marca l’Organització Mundial de la Salut. També lamenten que, de moment, la lluita contra la contaminació acústica que pateix l’Eixample no estigui en l’agenda política.