La manca de pluja està agreujant la situació de sequera a Catalunya i, si no plou els propers mesos i es manté el consum actual d’aigua, Catalunya podria entrar en la fase d’emergència al setembre. Ho ha assegurat la portaveu del govern, Patrícia Plaja, després de la reunió del Consell Executiu d’aquest dimarts. Ha assenyalat que aquesta setmana és més seca del que tocaria per aquestes dates i no es preveuen precipitacions importants ni a curt ni llarg termini.

Tal com ja va dir fa uns dies el president de la Generalitat, Pere Aragonès, Plaja ha remarcat que “la sequera és el principal problema del país. El problema més greu”. El director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Samuel Reyes, ha corroborat la gravetat de la situació.

El Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera (PES), estableix diverses etapes i la d’emergència, amb només un 16 % de les reserves, és l’última que hi ha prevista. En aquest cas, les restriccions d’aigua es notarien en l’àmbit domèstic. Ara, ens trobem en la fase d’excepcionalitat.

Què suposaria entrar en fase d’emergència?

La fase d’emergència estableix un dotació màxima de 200 litres per habitant i dia que pot baixar fins als 160 en cas d’emergència extrema. Les limitacions, per exemple, poden afectar la neteja dels vehicles i el reg de jardins.

A Barcelona, l’Ajuntament també té previst aplicar mesures en el pla d’emergència, que inclouen la possibilitat de regular l’ús de l’aigua corrent. De fet, el consistori, fins i tot, s’ha planejat la possibilitat de reduir la pressió de la xarxa o fer talls de subministrament parcials durant certes franges horàries que, en funció de la pluviometria, podrien aplicar-se entre l’estiu i el final d’any.

Quines restriccions concretes s’aplicarien?

Aquesta fase suposaria fer un pas més en les restriccions d’aigua i es prohibeixen determinats usos en les activitats urbanes:

  • Supressió del reg agrícola. Es podrà autoritzar només el reg de supervivència de conreus llenyosos.
  • Reducció del 25 % dels consums d’aigua dels usuaris industrials.
  • Reducció del consum d’aigua en els usos recreatius: 25 % en usos assimilables a urbans i supressió total del reg.
  • Prohibició de l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes (públics i privats).
  • Prohibició d’omplir totalment o parcialment de fonts ornamentals, llacs artificials, piscines d’aigua dolça.
  • Prohibició de netejar qualsevol vehicle excepte en establiments de neteja específics.
  • Les administracions locals, a través dels seus plans d’emergència, poden establir limitacions/prohibicions addicionals a l’ús de l’aigua en instal·lacions esportives, públiques/privades i en espais lúdics.
  • Els usuaris no domèstics aplicaran les mesures previstes en els plans d’estalvi.
Comparteix a: