L’augment de la temperatura mitjana a Europa al llarg dels darreres dècades arran del canvi climàtic ha estat el doble que a la resta del món. Això és el que es desprèn del nou informe sobre l’estat del clima al continent europeu l’any 2021 de l’Organització Meteorològica Mundial, elaborat en col·laboració amb el programa d’observació de la Terra de la Unió Europea, que es va presentar aquest dimecres.

L’ascens més notable de la temperatura s’ha registrat entre 1991 i 2021. Durant aquest període de 30 anys, Europa s’ha escalfat a un ritme de 0,5 graus per dècada.

Les glaceres perden gel a marxes forçades

Una de les conseqüències de l’augment de la temperatura està sent la pèrdua del volum de gel de les glaceres dels Alps. Entre 1997 i 2021 han perdut, en conjunt, un gruix de 30 metres.

A latituds més altes també s’està fent notar. L’estiu del 2021 es va produir un fet excepcional a Groenlàndia. Per primera vegada des que hi ha registres es va observar precipitació en forma de pluja (i no de neu) al punt més alt de l’illa, Summit Camp (3212 m).

Més de mig milió d’afectats per episodis extrems l’any 2021

Durant el 2021 els episodis de temps extrem van arribar a afectar directament més de mig milió de persones a Europa i, malauradament, van provocar gairebé 300 morts. Els danys causats van superar els 50.000 milions de dòlars.

En total hi va haver 51 desastres naturals. Segons detalla aquest informe, el 55 % van ser inundacions. Tot i ser poc més de la meitat, les inundacions van ser les responsables del 85 % de les víctimes mortals, del 78 % de les persones afectades i del 83 % dels danys econòmics.

De major a menor proporció, les tempestes, els incendis forestals, les esllavissades i les onades de fred o de calor van ser la resta d’episodis que van tenir incidència al continent europeu.

Nombre de desastres naturals, de víctimes mortals, de persones afectades i de danys econòmics en funció del tipus d’episodi registrats a Europa l’any 2021. Font: EM/DAT

Un bri d’esperança: no tot són males notícies

Al mateix informe, però, s’apunta que no tot són males notícies. Diversos països europeus estan reduint amb èxit les emissions de gasos d’efecte hivernacle. En el seu conjunt, la Unió Europea ha fet decréixer un 31 % les emissions de gasos d’efecte hivernacle entre els anys 1990 i 2020, si bé encara queda feina per fer per aconseguir l’objectiu de la reducció del 55 % fixada per al 2030.

A banda, Europa és una de les regions més avançades del planeta pel que fa a la cooperació entre els estats per a l’adaptació al canvi climàtic. A més, és un dels líders mudials a l’hora de proporcionar sistemes d’alerta primerenca. Ara mateix, al voltant del 75 % de la població està protegida per aquests sistemes.