Els membres de la cooperativa de Can Pujades, a Vallvidrera, estan d’enhorabona. L’Ajuntament ha fet cas de les seves reivindicacions i ha canalitzat el carrer de la Múrgola, situat just a sobre dels horts, per aprofitar l’aigua de la pluja. D’aquesta manera s’aconseguirà abastir de molta més aigua l’antiga bassa de la finca, que el consistori va recuperar ara fa tres anys, també a petició de la cooperativa. Fins ara a la bassa només hi entrava l’aigua que hi queia directament a sobre i, actualment, amb les últimes pluges ja s’hi han acumulat uns 14.000 litres, provinents en part, de la canalització.

La bassa pot acumular fins a 50.000 litres

Les obres de canalització fetes a principis de juny han permès recollir molta més aigua que fins ara. “Abans només hi entrava l’aigua que queia directament a la bassa, que era relativament poca, ara en canvi, agafa l’aigua del camí, que són uns 300 m², i per pocs litres que caiguin són molts litres els que arriben a la bassa” explica Salva Ferran de la cooperativa Can Pujades. La intervenció de l’Ajuntament ha consistit a construir una arqueta i una cuneta drenant, i també a recuperar la canonada que travessava el carrer de la Múrgola i que havia abastit la bassa fa anys. La intervenció ha costat 10.500 euros, permetrà acumular un màxim de 50.000 litres.

La bassa de Can Pujades es va recuperar fa tres anys i té capacitat per a 50.000 litres

Autosuficiència i biodiversitat

“Per nosaltres poder ser autosuficients amb l’aigua és molt important perquè aquí sota tenim els horts i els podrem regar amb aquesta aigua en un 80 o 90 % o, fins i tot, els anys que plogui més, en un 100 %” explica Ferran.”És aigua de la pluja, aigua d’escorrentia, km 0, i ens fa molta il·lusió perquè recuperar la bassa també porta tota una sèrie de biodiversitat afegida, ara veiem que ja hi comencen a haver els primers capgrossos” afegeix mentre passa una libèl·lula pel davant.

Una mica d’història

Els horts comunitaris de Can Pujades estan ubicats a Vallvidrera, a la finca de Can Pujades, on hi havia hagut una masia de propietat municipal que el consistori va tirar a terra l’any 2009. “En aquesta finca, fins als anys 20, hi havia hagut uns antics vivers municipals i aquesta bassa ajudava a regar tots els camps de conreu” explica Ferran. “Les masies com la de Can Pujades eren autosuficients, l’aigua corrent no va arribar aquí fins als anys 70“.