Foto: Xavi Cabo.

Enguany la primavera s’ha comportant com a tal i no hem tingut cap entrada d’aire càlid fins al moment, fet poc freqüent tenint en compte els darrers anys. Tot i això, sembla que maig encara no ha dit l’última paraula i la inestabilitat serà protagonista fins a finals de setmana. I divendres començarem a notar un ambient més estiuenc.

Canvi de temps entre dimarts i dimecres

Aquesta tarda de dilluns tindrem ruixats cap al nord-est del país. Al vespre o a primeres hores de la nit podrien arribar un altre cop a la ciutat de Barcelona de forma feble. Malgrat tot, aquest dilluns la temperatura és l’habitual per a l’època, amb valors propers a la marca dels 25ºC. El canvi de temps arribarà dimarts al migdia en forma de ruixats i tempestes, que s’iniciaran per les comarques de Girona durant el migdia i la tarda i podran arribar a Barcelona al vespre més febles. El més destacable d’aquest canvi serà la davallada de temperatura. Al llarg de la jornada de dimarts, difícilment passarem dels 20 o 21 ºC a la mateixa ciutat de Barcelona i dimecres podríem quedar per sota d’aquesta marca.

Calor de ple estiu a partir de divendres

El canvi de temps de dimarts i dimecres ja serà història dijous, quan gaudirem d’una jornada ben estable i assolellada a tota la regió metropolitana. Tanmateix, la temperatura encara quedarà força continguda, al voltant dels 25ºC. No serà fins divendres i el cap de setmana quan la temperatura farà un salt més decidit cap amunt. També serà notícia el fet que serà el primer i únic divendres de maig que no haurà plogut.

Molt probablement s’arribarà a la temperatura màxima d’aquest 2019. Cap al prelitoral s’assoliran amb facilitat els 30 ºC i puntualment es podria arribar als 32 ºC cap als indrets més càlids. A la ciutat de Barcelona, i en tota la façana més litoral, tot apunta que les marinades es mantindran, però no impediran que el termòmetre s’enfili també per sobre dels 25 ºC en gairebé tots els casos. Serà la primera setmana de l’any en què es notarà la sensació de xafogor al litoral.

L’aigua del mar segueix molt freda

Segurament quan aneu a la platja el cap de setmana seran d’aquells dies que hi haurà molta gent a la platja i poca a dins de l’aigua, ja que està molt més freda que altres anys. Malgrat tot, ja es comença a gaudir de les primeres activitats marítimes.

La temperatura de l’aigua del mar a Barcelona està al voltant dels 17ºC i se situa dos graus per sota del que tocaria en aquestes dates. Els temporals de pluja que hem tingut aquest mes de maig i la temperatura fresca, han fet que el mar conservi una temperatura similar des de finals d’hivern pràcticament. El dia 28 de febrer es trobava a 15ºC, només 2 ºC per sota d’ara.