calor
La calor va arribar molt d'hora l'any 2019 a Barcelona.

De calor, només n’hem tingut un petit tast aquest mes de maig i els mapes no sembla que donin gaires opcions als amants de la calor, si més no durant els propers dies.

Un any en què la normalitat s’ha convertit en sorpresa

Tot i que el canvi climàtic continua sense aturador i l’escalfament global és una evidència, el cert és que aquest 2021 té un comportament força normal fins al moment a Barcelona, des del punt de vista de la temperatura.

Només febrer va haver-hi una temperatura anormalment alta. Per contra, gener i abril van ser més freds del que és habitual, un camí que sembla tenir continuïtat aquest mes de maig, que de moment circula amb prop d’1 ºC per sota de la mitjana.

Així, l’escalfor de la primavera sembla que no acaba d’arribar mai i l’estiu, que en poc més d’un mes arribarà oficialment, sembla, a hores d’ara, encara un horitzó força llunyà.

Com a mínim fins al 60 d’abril

Tant és així que els models meteorològics continuen marcant una temperatura per sota de la mitjana durant bona part del que queda de mes. Si més no, queda garantit que la calor no arribarà en els propers 6-7 dies, com a mínim.

Anomalia de temperatura prevista per a la darrera setmana de maig. Font: ECMWF

Es començar a entreveure com a bona la dita popular que diu que “fins al 70 d’abril no et llevis el fil” i el cert és que ens plantarem a 60 d’abril (finals de maig) sense grans calorades i, en el millor dels casos, simplement algun dia calorós o amb una temperatura totalment normalitzada.

L’estiu és juny?

Per als amants de la frescor, és moment d’esprémer els darrers dies o setmanes amb temperatura agradable.

La calor no perdona mai i podria no tardar gaire a arribar. Els models estacionals vaticinen un juny amb una temperatura més alta del que és normal.

Anomalia de temperatura (esquerra) i de pluja (dreta) per al mes de Juny basada en el model ECMWF (font: Meteocat)

Especialment cridaner és el model europeu, que pronostica una calor desmesurada per a juny i gairebé sense pluja. El cert, però, és que tant el model europeu com la NOAA preveuen un estiu amb una temperatura més alta i amb poca pluja.