calor canicular barcelona catalunya 2023

La temperatura farà un salt endavant aquesta setmana i la calor canicular, la de ple estiu, s’instal·larà a Barcelona i Catalunya a partir de divendres i sense una data clara de final. La relativa normalitat tèrmica dels darrers dies s’haurà acabat.

Encara certa normalitat fins dijous

Queden encara dos dies de relativa normalitat tèrmica. El temps continuarà canviant i insegur fins dijous i amb una temperatura que continuarà marcant valors propers als que són habituals aquestes dates.

Seran dos dies amb màximes contingudes i que probablement no arribaran als 30 ºC i amb mínimes tropicals a gairebé tota la ciutat, però que encara permetran descansar relativament bé.

Massa d’aire tropical marítim a partir de divendres

Però aquesta normalitat s’acabarà amb l’arribada d’una massa d’aire tropical d’origen marítim a partir de divendres que podria arribar al punt àlgid entre diumenge i dilluns.

La massa d’aire arrencarà en capes mitjanes de la troposfera des del sud de les illes Canàries i arribarà a casa nostra amb el pas dels dies.

trajectoria calor juliol 2023
font: NOAA

A més a més, el gràfic sobre aquestes línies ens indica que hi haurà una forta subsidència. Això vol dir que l’aire anirà baixant d’altitud amb el pas dels dies, cosa que en comportarà un escalfament gradual.

En aquest sentit, el model anterior pronostica que la massa d’aire que tindrem dilluns, dia 10, al migdia a 1.500 metres haurà baixat prop de 2.500 metres en els quatre dies anteriors, cosa que en comportarà un escalfament clar.

Les nits de molt mal dormir estan servides

Per acabar-ho d’adobar, en les capes més baixes de l’atmosfera s’entreveu que la massa d’aire serà mediterrània i seguint estrictament zona marítima.

Així, si tenim en compte els mapes, és fàcil que la humitat relativa sigui molt alta tant de dia com de nit a bona part de la costa i prelitoral, i que tinguem jornades de moltíssima xafogor.

Les nits tòrrides i la xafogor intensa nocturna tenen força números de tornar a partir del cap de setmana i és probable que Barcelona rebi els primers avisos de calor nocturna per part del Servei Meteorològic de Catalunya.

Onada de calor: sí o no?

Com sempre en aquest tipus de situació, els matisos finals marcaran si serà la primera onada de calor de l’any a Catalunya o no. En aquest sentit caldrà veure quant aire càlid tindrem i, especialment en el cas de Barcelona, el règim de vents.

temperatura prevista Lleida
font: ECMWF

A hores d’ara el model europeu (sobre aquestes línies) marca amb una probabilitat gens menyspreable la possibilitat d’assolir els 40 ºC al pla de Lleida i interior de la vall de l’Ebre a partir de diumenge i durant força dies. En aquest sentit, no es pot descartar que es pugui acabar parlant d’onada de calor en algunes comarques d’interior.

En el cas de Barcelona, ara mateix, els models donen poques opcions d’assolir temperatures màximes excepcionalment altes, tret que entri vent de ponent, un fet que, a hores d’ara sembla poc probable. A la ciutat serien, amb molta probabilitat, la xafogor i calor nocturna les que marcarien aquest episodi.

Calorada amb final incert

Tot i que sembla assegurat aquest episodi de calor, el que no queda clar és la durada que tindrà. De fet, els dos grans models divergeixen en aquest hipotètic final.

El més contundent és el model europeu, que acostuma a endur-se el gat a l’aigua a mitjà termini i que mostra una calor contundent duradora que es podria allargar durant bona part de la setmana vinent.

Per a l’esperança, el model americà, que, sense marcar grans alegries, indica que el sostre de la calorada seria a principis de la setmana vinent per baixar una mica més endavant.

Falten encara molts dies i caldrà veure’n l’evolució. Sigui com sigui, cap dubte que arriba la calor de plena canícula, més de la que toca.