calor desmesurada abril 2023

La península Ibèrica viurà els propers dies un episodi insòlit de calor desmesurada que farà que, durant uns dies, l’ambient sigui digne del mes de juliol. L’arribada d’una massa d’aire tropical més càlida farà pujar la temperatura i són molts els escenaris que indiquen que hi haurà temperatures màximes inèdites en un mes d’abril a bona part del territori.

No és una massa d’aire africà

El primer que cal deixar clar és que aquesta gran calorada que tindrem no prové del nord d’Àfrica.

Encara que sembli mentida, no totes les calorades són africanes. De fet, en aquest cas, la procedència de la massa d’aire és marítima i arrenca a l’oceà Atlàntic.

Font: NOAA

L’escalfament d’aquesta massa d’aire ve donat per la subsidència, un mecanisme mitjançant el qual la massa d’aire es veu obligada a baixar d’altitud i, amb aquest descens, s’escalfa. La radiació solar, que aquests dies ja equival a un dia de ple estiu, i l’estancament atmosfèric fan la resta.

Màximes de més de 35 ºC amb possibles rècords de calor a tort i dret

La massa d’aire càlida serà excepcional tenint en compte que som encara al mes d’abril. Les anomalies de temperatura respecte del que seria habitual podrien superar els 12-15 ºC i podrien encaminar bona part de la península a valors dignes i, fins i tot, per sobre de la mitjana del mes de juliol, tot just quan encara no hem acabat l’abril.

Font: AEMET

Els models de predicció per conjunts apunten, amb una probabilitat alta, la possibilitat de superar els 35 ºC a indrets com la vall del Guadalquivir, amb algunes màximes que podrien voltar, fins i tot, els 37-38 ºC.

La calor desmesurada podrà deixar nombrosos rècords històrics en un mes d’abril a bona part del territori, sobretot del centre i sud.

Font: ECMWF

La variable EFI (Extreme Forecast Índex), que indica l’excepcionalitat o no d’un episodi, no ofereix cap mena de dubte i apunta que hi haurà una potencial situació històrica en ple mes d’abril.

El color vermell del mapa de l’esquerra indica els indrets on es podran quedar a tocar o superar la marca dels rècords de temperatura màxima del mes d’abril.

El pronòstic indica que el pic de calor arribarà entre dijous i divendres a bona part de la península mentre que a l’est i sud-est podria arribar dissabte, quan el vent podria girar a ponent en alguns indrets i disparar sobre manera la temperatura abans no arribi una possible refrescada.

Primers comunicats oficials

En aquest sentit, i davant l’excepcionalitat d’aquest episodi, l’Agència Estatal de Meteorologia ha elaborat els primers comunicats en què adverteix de la possibilitat de superar els 30 i els 35 ºC a moltes províncies, amb un descens que podria arribar a partir del cap de setmana.

No serà una onada de calor

Tot i que l’ambient serà digne del juliol i agost, aquest episodi no serà pas una onada de calor. I no ho serà, bàsicament, perquè no se superaran els llindars establerts, que tenen com a referència estrictament els mesos de juliol i agost.

D’aquesta manera, segons els criteris establerts per l’AEMET, s’haurien de superar durant tres dies o més i en un mínim del 10 % del territori els llindars del mapa que hi ha a continuació, un fet que no passarà.

llindars onada de calor aemet
font: AEMET

Els rècords estatals del mes d’abril

La calorada pot trencar molts rècords històrics de temperatura en un mes d’abril. El rècord estatal, segons les dades de l’AEMET, són els 38 ºC registrats a Fuerteventura el 3 d’abril del 1980. Es tracta d’una dada difícil de superar, però no impossible en un episodi com el que ens arribarà.

De fet, aquest mateix dimarts ja s’ha superat el primer rècord històric de l’episodi. A Còrdova han passat aquest 25 d’abril per primer cop des que se’n tenen dades, la marca dels 35 ºC

Fuerteventura38,0 ºC (03/04/1980)
Múrcia37,4 ºC (09/04/2011)
Sevilla35,4 ºC (30/04/1997)
Còrdova35,1 ºC (25/04/2023)
València34,8 ºC (09/04/2011)
Almeria34,2 ºC (05/04/1972)
Badajoz33,2 ºC (30/04/1997)
Saragossa32,4 ºC (09/04/2011)
Madrid (Retiro)30,1 ºC (21/04/1945)
Valladolid29,6 ºC (29/04/2005)
Alguns dels rècords històrics que es podrien superar aquesta setmana. Dades: AEMET

Possibles rècords de calor a Catalunya

Aquesta situació també afectarà Catalunya, especialment entre dijous i dissabte. Tot i que no serà l’indret més afectat, la calor també s’instal·larà a bona part de Catalunya, sobretot a l’interior.

De fet, tot i que no es veu amb tanta probabilitat com al centre i sud d’Espanya, és possible que pugui saltar algun rècord històric de calor per al mes d’abril.

Amb dades de l’AEMET, les marques a superar serien els 33,9 ºC de Tortosa (O. Ebre), els 33,0 ºC de Lleida o els 30,2 ºC de Girona.

El mateix Servei Meteorològic de Catalunya reconeix en una piulada que era probable superar alguns rècords de temperatura màxima els propers dies.

Barcelona en quedarà, en principi, més al marge

Tot fa pensar que la ciutat de Barcelona, i bona part del litoral català, quedaran més al marge d’aquesta situació.

Amb el mar encara relativament fresc, aquesta gran pujada de la temperatura quedaria més continguda i, només en el cas que aparegués el vent de ponent, estaríem en condicions de superar el rècord històric que és de fa ben pocs dies, del 12 d’abril d’enguany.

Superar els 27,5 ºC de l’Observatori Fabra o els 27,9 ºC de les Corts s’entreveu una fita molt complicada a hores d’ara i només un gir de vents podria comportar superar el rècord. Un fet que, si ha de passar, sembla més probable dissabte.

Sigui com sigui, l’ambient serà càlid de dia i sense fresca de nit i serà assequible superar els 25 ºC.