tempestes juliol abans arriba estiu

Els xàfecs i les tempestes tornaran a fer-se presents els dies que venen a moltes comarques. Malgrat tot, no es tracta d’una situació general i, a més a més, podria acabar amb una calorada contundent ja entrada la setmana. L’estiu tornarà amb força.

Ruixats i tempestes, més probables a la meitat nord

La inestabilitat de tarda, que durant el cap de setmana pràcticament no ha aparegut, tornarà a principis de setmana.

Entre dilluns i dimecres la inestabilitat farà un salt endavant a moltes comarques amb l’entrada d’una mica més d’aire fresc en altura.

La situació estarà marcada per la reaparició dels ruixats i les tempestes al Pirineu, el Prepirineu, les comarques del nord-est i, en alguns moments, també a les comarques de l’interior.

A hores d’ara, no sembla una situació especialment favorable per veure pluja a Barcelona, tot i que no es poden descartar també alguns xàfecs entre dimarts i dijous. Malgrat tot, el litoral de Barcelona i Tarragona sembla que serien, mapes en mà, les zones on hi haurà menys probabilitat de pluja.

Les tempestes de l’interior, Pirineu i nord-est podran ser puntualment intenses i, per això, el Servei Meteorològic de Catalunya ja ha emès un primer avís per intensitat de pluja per a les tardes de dilluns i dimarts.

Calor continguda fins a mitjans de setmana

Aquesta situació farà que la temperatura mantingui els valors d’aquests dies. Continuarem amb nits tropicals, però amb valors que encara permetran descansar relativament bé.

Als migdies farà calor, però simplement la que toca per a aquestes dates o, fins i tot, un pèl per sota. Tindrem petits alts i baixos amb una calor força continguda, com a mínim, fins dijous, quan podria arribar un canvi important de temps.

L’estiu més dur truca a la porta

Els models meteorològics ja fa uns dies que apunten que la setmana podria acabar amb una calorada contundent.

Una massa d’aire d’origen tropical marítim arribarà a la península Ibèrica, que farà que la temperatura pugi esglaons ràpidament a partir de mitjans de setmana.

El meteograma marca l’ascens clar de la temperatura. Font: wetterzentrale.com

En aquest sentit, tots els escenaris que mostren els grans models de predicció aposten per una entrada contundent d’aire càlid que farà que la temperatura remunti ràpidament a finals de setmana.

Tot i que encara és d’hora per saber els matisos que portarà aquesta calorada, a hores d’ara és més que probable que tornin a Barcelona les nits tòrrides i les màximes de més de 30 °C, i no es pot descartar que aquest episodi pugui acabar esdevenint en la segona onada de calor del 2023 a Espanya i la primera a Catalunya.

A ponent i els indrets més càlids de Catalunya es podran tornar a superar una altra vegada els 40 ºC.

Font: ECMWF

Falten molts dies i encara hi ha cert marge de maniobra, però la tendència és clara cap a l’arribada de dies d’estiu contundent.