cales prop Barcelona

És una utopia pensar en cales a prop de Barcelona precioses i accessibles amb transport públic o amb una petita passejada caminant? Doncs no! Hem trobat cales a prop de la ciutat i l’àrea metropolitana per gaudir d’un dia de platja aquest estiu. La nostra geografia ens ofereix tot un ventall de possibilitats i, entre elles, aquesta selecció de cales magnífiques ben a prop de Barcelona que podrem trobar agafant el transport públic si no voleu anar gaire lluny. Amb quina et quedes?

1. Les cales més properes a Barcelona, les del Garraf

Les cales que trobaràs més a prop de casa si vius a Barcelona són les que tenim a la comarca del Garraf. Un cop passem les Botigues de Sitges, el massís del Garraf cau a mar. Un massís calcari que sembla que caigui a plom entre Castelldefels i Sitges i que ens deixa cales de sorra i roques.

cales garraf
Platja del Garraf. Foto: Eduard Maluquer / CC BY-SA

La platja del Garraf és potser la més coneguda. Situada al nucli del Garraf, amb parada de tren, és una de les més accessibles i pintoresques de la zona, amb una primera línia de mar amb casetes baixes de pescadors.

cala morisca
Cala Morisca. foto: Isidro Jabato / CC BY-SA

Una mica més al sud, i molt més inaccessible, trobem la cala Morisca. Nudista, encarada cap a l’est i amb accés només per cotxe, on un petit pàrquing ens permetrà aproximar-nos.

Abans d’arribar a Sitges trobarem platges i cales més petites, com la de Vallcarca o la Caleta de Sitges.

2. Les cales urbanes de Sitges

Sitges té un enclavament magnífic i la morfologia del seu litoral li fa tenir diverses cales urbanes. La primera que trobarem arribant des del nord és la de la Marina d’Aiguadolç, a tocar del port que rep el mateix nom.

platja balmins
Platja dels Balmins, a Sitges. Foto: MARIA ROSA FERRE / CC BY-SA

I just després del port, ja cap al sud, una de les probablement més boniques de la ciutat, la platja dels Balmins, una cala preciosa enmig d’una gran població.

platja sant sebastià sitges
Platja de Sant Sebastià, Sitges. foto: MARIA ROSA FERRE / CC BY-SA

Encara més al sud i també més urbanitzada trobem la platja de Sant Sebastià, que ens obrirà les portes a la fotografiadíssima parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla i al seguit de platges urbanes que s’obren més enllà, cap al sud.

3. Més cales entre Sitges i Vilanova i la Geltrú

Entre Sitges i Vilanova, resseguint un camí de ronda força abrupte que s’inicia on hi havia l’antiga discoteca L’Atlàntida de Sitges, trobarem tot un seguit de cales i platges, bàsicament de roca, que ens faran sentir gairebé com a la costa Brava, per bé que la línia del ferrocarril continuarà acompanyant-nos.

platja home mort
Platja de l’Home Mort, entre Sitges i Vilanova. Foto: Isidro Jabato / CC BY-SA

La platja i la cala de l’Home Mort, la cala dels Gegants, o la platja de Gaspar seran algunes de les que ens trobarem abans no arribem al far de Sant Cristòfol, a Vilanova i la Geltrú.

platja sant cristofol
Platja de Sant Cristòfol, Vilanova i la Geltrú. Foto: MARIA ROSA FERRE / CC BY-SA

4. Les cales del Maresme (també n’hi ha)

Tampoc és difícil trobar cales al Maresme, especialment entre Sant Pol i Calella, on trobem una petita zona que recorda les platges que tenim encara més al nord, a les comarques gironines.

cales maresme
Platja de la Murtra, Sant Pol de Mar. Foto: Isidro Jabato / CC BY-SA

La platja de la Murtra, que també permet el nudisme, obre les portes a aquesta zona just abans d’arribar al poble de Sant Pol de Mar, on es pot arribar amb tren.

Cala de la Roca Grossa, Calella. Foto: Isidro Jabato / CC BY-SA

Però probablement la part més espectacular d’aquesta zona la trobem després del nucli urbà de Sant Pol i abans de Calella, en el que es coneix com la Roca Grossa.

Aquí trobarem també la cala de la Vinyeta i la d’en Pere i la de Rocapins, just abans d’arribar al gran arenal de Calella. Es tracta d’una zona amb un accés força més complicat.

5. Les primeres cales de la Costa Brava

I si encara no n’heu tingut prou, la Costa Brava és ben aquí al costat. Si més no, la part més meridional que s’inicia a Blanes un cop es passa sa Palomera.

cala bona
Cala Bona o de Sant Francesc, Blanes

Una de les primeres que trobarem serà la cala de Sant Francesc (o cala Bona), a on es pot accedir en cotxe o amb una caminadeta senzilla des del port de Blanes.

cala treumal
Cala Treumal, Lloret. Foto: Crispica / CC BY-SA

Més enllà, abans d’arribar a Lloret i seguint un camí que discorre per urbanitzacions, podrem baixar a les magnífiques cales de Treumal, Santa Cristina o Boadella, abans no arribem a Fenals, un arenal molt més gran i on el turisme és molt més evident.

Aquestes són algunes de les cales més a prop de Barcelona que pots trobar! Ja les has visitades totes?