L’associació ATRA ha engegat un nou projecte d’agroecologia social i comunitària en un solar cedit per l’Ajuntament de Barcelona situat a la carretera Alta de les Roquetes, a tocar de la ronda de Dalt. L’ha donat a conèixer en dues jornades de portes obertes en què els participants han plantat els primers exemplars que formaran part d‘un bosc d’arbres fruiters i plantes aromàtiques i medicinals.

L’entitat impulsora de la iniciativa ha batejat l’espai com a verger de Font Baliarda, un terreny que anteriorment s’havia convertit en un petit assentament i un abocador de brossa. L’hort estarà obert a ciutadans i entitats interessats en l’agricultura ecològica. Segons explica Raquel Pérez, educadora del Grup ATRA, “es tracta d’un projecte totalment comunitari, no dividirem l’espai en parcel·les sinó que entre tots el treballarem i després ens repartirem la collita”.

Recuperació d’espècies autòctones

La grandària del terreny permetrà plantar varietats d’ametllers, figueres o albercoquers entre d’altres. També s’implementarà una àrea d’exemplars d’arbust i espècies llenyoses, flors diverses, i plantes aromàtiques i medicinals, apostant per la recuperació i conservació de les varietats locals de Catalunya. “Volem crear un banc de llavors per poder-les intercanviar i compartir, sobretot les varietats autòctones que hem anat perdent”, remarca la Raquel Sánchez.

Un espai d’inclusió social

El Grup ATRA gestiona també l’Horta amb Gràcia, un hort urbà comunitari iniciat fa dos anys en el marc del pla Buits i que està a tocar del verger que acaben d’engegar. Tots dos projectes aposten per ser punts de trobada i de suport mutu, on es prioritza la inclusió social de col·lectius vulnerables com ara persones amb trastorn mental, amb conducta addictiva o en situació de sense llar. Un dels participants de les portes obertes, Tomàs Sanmartí, afirma que “ha estat una jornada molt maca, he pogut plantar arbrers cirerers i hi ha hagut molt bon ambient entre la gent”.