DANA dilluns 2 maig

L’arribada d’una DANA (depressió aïllada en nivells alts) podrà complicar notablement el temps dels propers dies i, molt especialment, de la primera setmana del mes de maig que, fent honor a la seva dita, voldrà fer cada dia un raig. Com afectarà Barcelona i Catalunya?

Abans, un primer embossament d’aire fred

Tot i que presumiblement el canvi més important de temps el tindrem la setmana vinent, el cert és que l’aproximació d’un primer embossament d’aire fred que es despenjarà cap a Centreeuropa ja tindrà conseqüències en el temps del cap de setmana. A nosaltres ens arribarà la part posterior, menys activa.

Malgrat tot, aquest diumenge es presenta novament inestable, amb xàfecs i tempestes a moltes comarques del prelitoral, interior i Pirineu, sense descartar que puguin arribar desgastats en alguns trams de la costa entre Barcelona i Girona.

La DANA de la setmana vinent viatjarà d’Islàndia cap a la península

Posteriorment a aquest canvi de temps arribarà la DANA, que complicarà la situació durant els primers dies del mes de maig.

Aquest embossament d’aire fred viatjarà en altura des del sud d’Islàndia directament cap a la península Ibèrica passant pel Regne Unit i l’oest de la Bretanya francesa abans no arribi a l’oest de la península, on arribarà entre dilluns i dimarts. Serà aleshores quan el temps es farà més insegur i amb risc de xàfecs i tempestes.

Com afectarà la DANA Catalunya i Barcelona?

Aquesta és la gran incertesa d’aquest episodi. En tractar-se d’un embossament d’aire fred no es pot definir encara com seran les possibles tempestes associades a aquesta situació. Amb una situació de borrasca i amb un centre d’acció ben definit, seria més fàcil tenir una idea de quin temps farà, i quan i on hi hauria més risc de pluja, però en una situació d’embossament d’aire fred, la ubicació final i el moviment d’aquesta “baldufa” en forma de DANA serà el que marcarà el temps que tindrem. Els darrers mapes situen la DANA dimarts cap al Golf de Cadis, a partir de dimecres aniria circulant cap a l’est, tot allunyant-se mar enllà a les acaballes de la setmana. Els darrers mapes indiquen que afectarà indirectament Catalunya.

Font: wetterzentrale

El meteograma per a Barcelona indica una reculada de la temperatura amb l’arribada de la DANA i un augment de les probabilitats de veure pluja, també per a mitjans de la setmana vinent.

Per ara, s’entreveu que entre dilluns i dijous de la setmana vinent és molt probable que tinguem períodes d’inestabilitat que puguin deixar xàfecs i tempestes, però podrien no ser generals i centrar-se sobretot a l’oest de Catalunya. L’escenari més probable a hores d’ara és que la DANA afecti dilluns i dimarts sobretot l’oest o sud-oest peninsular i, més endavant, avanci cap a l’est, en un trànsit que a tants dies vista ofereix moltes incerteses.

De les poques coses que queden clares ara mateix és que l’estiu, de moment, és lluny i que la temperatura marcarà valors habituals per a les dates o, fins i tot, lleugerament més baixos.

Els propers dies marcaran el temps que tindrem però, per si les mosques, prepara el paraigua per a la setmana vinent, si més no, en alguns trams de la setmana i, per ara, amb preferència a l’interior i Pirineus.