la borrasca Barra, centrada a Irlanda el dimarts 7 de desembre
la borrasca Barra, centrada a Irlanda el dimarts 7 de desembre. Font: AEMET

Aquest diumenge s’ha batejat oficialment la que és ja la borrasca Barra i que, després d’una ciclogènesi explosiva, arribarà al Regne Unit aquest dimarts i en dies posteriors. Tot i que quedi lluny, de manera més o menys directa, la borrasca Barra marcarà el temps de bona part del continent europeu. És la segona que el grup del nord-oest (Regne Unit, Holanda i Irlanda) bateja, després d’Arwen, fa poc més d’una setmana. Tot i que sembli llunyana, també afectarà Catalunya.

La borrasca Barra deixarà pluja, vent i neu al Regne Unit

L’oficina de meteorologia del Regne Unit (Metoffice) ha batejat Barra degut a les afectacions que s’esperen ja a partir d’aquest mateix dimarts i especialment a Irlanda, tot i que també tindrà afectació directa a Escòcia, Gales i Anglaterra.

Així, el Meteoffice espera ratxes de vent que podrien superar els 110 km/h als llocs més exposats i, a més a més, acompanyats amb fortes pluges que, amb el pas de les hores (i dels dies) canviarien a neu, un cop entri la massa d’aire fred posterior.

avisos meteorològics a Europa per dimart 7/12/2021. font: Meteoalarm

Tot i això, són diversos els estats que ja comencen a tenir avisos meteorològics activats relacionats amb la borrasca Barra.

Tot el Regne Unit té ja avisos per vent, estat de la mar, pluja i neu però indrets com Portugal, França o Espanya també comencen a emetre els primers avisos relacionats amb la borrasca Barra, bé siguin per pluja, per vent o per l’estat de la mar.

En el cas de la Península és, a hores d’ara el litoral cantàbric, la zona que quedaria més exposada a aquesta gran borrasca.

I a Catalunya? ens afectarà Barra?

A Catalunya, de manera més indirecta, també ens afectarà la borrasca Barra.

És molt probable que ens comenci a afectar a partir del vespre de dimarts amb l’arribada d’un front associat a Barra. Malgrat tot, l’afectació més important que s’entreveu a hores d’ara és un nou episodi de vent fort que arribaria entre dimecres i divendres i que podria ser força general i d’intensitat similar a la ventada d’aquest diumenge.

Així, entre la borrasca Barra i les petites borrasques secundàries que es poden formar, tindriem obert un passadís de vent de nord i nord-oest que faran que el vent sigui el protagonista juntament amb un descens marcat de la temperatura.

La neu tornarà a reaparèixer, una vegada més, al Pirineu, en un episodi que, sense ser tan intens com el d’aquest diumenge, podria tornar a repartir bons gruixos al vessant nord i una mica més de neu al vessant sud.

Barra no ens afectarà de ple, però no passarà pas desapercebuda.