anomalia temperatura calor dissabte 6 abril 2024

El final de setmana ens deixarà una grandíssima irrupció d’aire càlid a gairebé tot el continent europeu. Els models apunten que es podran tocar o superar els 30 ºC no només a la península, sinó també a indrets com França o, fins i tot, Alemanya.

Passadís del sud amb valors d’estiu

Un anticicló centrat al Mediterrani i una potentíssima borrasca atlàntica (batejada pel servei meteorològic britànic amb el nom de Kathleen), facilitaran un passadís de vent del sud que arrencarà directament del nord d’Àfrica i que comportarà una gran irrupció d’aire càlid acompanyat d’una polseguera considerable.

massa d'aire pols africana
La massa d’aire avançarà directament del Sàhara. Font: NOAA

Aquest fet, no serà pas exclusiu de la península Ibèrica i, de fet, s’espera que la calor desmesurada i la pols africana s’estenguin per gairebé tot Europa entre el cap de setmana i principis de la setmana vinent.

Anomalies de més de 15 ºC a 850 hPa

Aquesta situació podria fer aflorar per primer cop aquest any la isoterma de 20 ºC a 1.500 metres d’altura, una temperatura que és molt més pròpia de l’estiu que no pas d’una primavera que tot just acaba de començar.

En aquest sentit, els models són contundents i indiquen una massa d’aire càlid que, en altura, podria ser del tot inèdita en aquesta època de l’any, amb desviacions que podrien superar els 15 ºC respecte del que seria habitual a bona part de França i que podran superar els 10 ºC a la península i Catalunya.

30 ºC a Espanya, França i potser centreuropa

Amb aquesta situació, són molts els escenaris que obren la porta a l’arribada dels 30 ºC de màxima a alguns indrets de la península però també de França i, fins i tot, de centreuropa a principis de la setmana vinent.

En el cas d’Espanya, el model de l’AEMET obre la possibilitat de fregar els 34 ºC aquest dissabte en alguns punts de la vall de l’Ebre i que se superin els 32 ºC al País Basc francès.

EFI
L’índex EFI previst per a dissabte ens mostra l’extraordinarietat de la massa d’aire. Els valors propers a 1 indiquen situacions inèdites.
Font: ECMWF

Serien dades que anirien frec a frec amb els rècords històrics de la primera meitat d’abril i que, fins i tot, podrien acostar-se als rècords absoluts del mes en alguna raconada, un fet que té encara més trascendència quan parlem d’un episodi que es donarà just a principis de mes, quan teòricament l’ambient hauria de ser més fresc.

Els possibles 30 ºC d’Europa i també els rècords dependran, amb tota probabilitat, de la capacitat atenuadora de núvols i pols, que podran ser ben freqüents i podrien limitar la pujada de la temperatura.

Barcelona, al marge de la calor d’estiu

Barcelona, però, en quedarà al marge d’aquesta calor desmesurada. Només la costa i prelitoral se salvaran d’aquest desastre termomètric fora de temporada, gràcies al vent de mar i a la més que possible presència de boires o núvols baixos costaners.

màximes dissabte 6 abril
Màximes previstes per a dissabte, 6 d’abril. Font: AEMET

Així, les màximes difícilment passaran gaire més enllà dels 20/22 ºC a la nostra ciutat. L’ascens més notori el notarem en hores nocturnes, quan serà ja molt complicat baixar dels 15 ºC.

A l’interior de Catalunya (i molt especialment a ponent) serà assequible tocar els 30 ºC aquest dissabte, per fer una reculada diumenge amb la presència d’una major nuvolositat i pols en suspensió.

Una extensa i densa massa de pols en suspensió

I és que aquest serà l’altre protagonista important dels propers dies: la pols.

pols en suspensió diumenge 7 abril
Pols en suspensió diumenge, 7 abril (font: ECMWF)

La disposició dels centres d’acció fan que la massa d’aire arrenqui directament del desert africà, cosa que afavorirà l’arribada d’una gran massa de pols que tenyirà de marró el cel de bona part d’Europa, Barcelona inclosa.

Tot i que la polseguera serà més evident a la península, els models pronostiquen l’arribada també d’aquest aerosol a gairebé tota la resta d’Europa durant l’inici de la setmana vinent.

Un final incert a partir de dilluns

Aquesta situació de temperatures anòmales podria acabar entre dilluns i dimarts, quan alguns escenaris obren la porta a una massa d’aire més fresc que intentaria simplement normalitzar la temperatura i sembla que per a un període curt de temps.

Massa lluny i massa verd com per aventurar-se a fer un pronòstic mitjanament factible que, amb una mica de sort, podria comportar també una revifada en la pluja.

Malauradament, però, continuem sense veure situacions propícies per continuar omplint els embassaments, si més no durant els propers dies.