olor cremat incendi moncayo

El mes de març del 2023 va començar amb un ambient molt fred, de ple hivern. Se sortia d’un episodi de fred intens que havia donat lloc a la nevada més important d’aquest hivern a cotes baixes. Es van acumular fins a 7 cm de neu a l’Observatori Fabra durant la matinada del 27 de febrer.

Ràpidament, però, la situació meteorològica es va capgirar. Per una banda, va arribar una massa d’aire càlid provinent de latituds més baixes i, per l’altra, es va imposar el vent terrer. La combinació de tots dos factors va donar lloc a un ascens molt marcat de la temperatura que va portar registres més propis de finals de maig. Molt de contrast en tan sols dues setmanes, a les portes de la primavera.

En conjunt, però, com ha estat la primera quinzena de març del 2023? Més càlida o més freda del que marca la mitjana?

Quatre dies freds i 11 de càlids

La gràfica mostra l’anomalia de la temperatura mitjana de cada dia de la primera quinzena de març del 2023 respecte de la mitjana de tota la sèrie de dades de l’Observatori Fabra (1914-2022). En color blau hi ha representats els dies en què ha fet més fred del compte i, en vermell, aquells en què ha fet més calor del que tocaria.

Només els primers quatre dies de març van ser freds. Des de llavors, la temperatura sempre s’ha mantingut per sobre la mitjana, fins a assolir una anomalia de 8,4 ºC el dia 11, jornada en què vam tastar l’ambient preestiuenc.

La primera quinzena de març del 2023, entre les 10 més càlides

El fred dels primers dies de març no va ser prou durador per compensar l’anomalia càlida tan marcada de la resta de jornades. La temperatura mitjana entre l’1 i el 15 de març ha estat de 13,1 ºC, fet que suposa una diferència respecte del període 1991-2020 de dos graus. L’anomalia és encara més marcada si es té en compte la mitjana de la primera quinzena de tota la sèrie, que és de 10 ºC, és a dir, 3,1 ºC més baixa que la d’enguany.

Dins del rànquing de les primeres quinzenes de març més càlides, la del 2023 se situa en vuitena posició. Les més càlides van ser les dels anys 1997 i 2007, amb una mitjana de 14 ºC. Al darrere hi ha les del 2000, 2001, 1977, 2017 i 1948, fins a arribar a la d’enguany.

Només que no es tinguessin en compte els dos primers dies d’aquest mes de març, la mitjana de la primera quinzena seria de 14,2 ºC. Aleshores, hauria encapçalat el podi.