Després d’un estiu força tranquil, les temperatures rècord d’aquest octubre han fet que els mosquits proliferin aquesta tardor. Un fenomen que té una explicació senzilla: aquests insectes són organismes vius que no poden regular la seva temperatura i la seva activitat depèn de la temperatura ambient i la presència d’aigua. L’estiu ha estat molt sec i per això n’hi hagut pocs, però a la tardor han proliferat. Les dades de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ho confirmen i alerten que el canvi climàtic influeix de manera decisiva en la població de mosquits.

El responsable del Programa de vigilància i control de mosquits, Tomàs Montalvo, explica que aquest és un dels efectes del canvi climàtic. “Normalment, en algunes latituds a l’octubre ja no hi hauria mosquits, però aquest augment de la temperatura provoca que hi hagi mesos en què els mosquits ara tenen activitat quan abans no en teníem”.

En alguns països ja s’ha detectat que els mosquits estan colonitzant àrees on abans no podien sobreviure. I això ja s’està notant, per exemple, a Kènia”
Tomàs Montalvo, responsable del Programa de vigilància i control de mosquits

Mosquit comú versus mosquit tigre

El mosquit comú, d’hàbit nocturn, genera molèsties per les picades. Tot i això, és el mosquit tigre, bàsicament diürn, el que es considera un problema de salut pública pel fet que pot transmetre malalties com el dengue, Zika, chikungunya i la febre groga.

Per evitar que proliferi la població d’aquests insectes es fan tractaments larvicides que n’impedeixen la reproducció. L’Agència de Salut Pública ha elaborat un mapa amb 82 punts de la ciutat amb més risc que els mosquits ponguin ous per intensificar-ne la vigilància. Aquest mapa té en compte els col·lectius més vulnerables i incorpora criteris com la proximitat de residències de gent gran i escoles.

picades de mosquit

Montalvo admet que “malauradament, l’escenari de canvi climàtic, amb l’augment de temperatures, va cap a la proliferació d’aquests insectes”. Ara per ara, la vigilància i el control s’allarguen fins al novembre i s’acaben en funció del clima i la temperatura.

Hem d’estar preparats, hem de tenir plans d’adaptació per a aquesta nova situació per reduir els riscos i els perills que poden tenir la proliferació de mosquits fora d’aquesta temporada”
Tomàs Montalvo, responsable del Programa de vigilància i control de mosquits

L’expert també explica que la temperatura llindar per al mosquit tigre són els 10 graus. Aleshores faran l’última posta d’ous en latència fins a la primavera següent.