estiu poc caloros 2024 fresca Barcelona

L’estiu del 2024 de moment continua deixant-nos registres de temperatura a l’entorn de la normalitat climàtica, fins i tot lleugerament per sota. El contrast respecte a la calor extrema i prematura dels darrers dos anys és molt notable, un fet que fa que percebem que estem vivint un inici d’estiu poc habitual, quan en realitat no és així.

La normalitat és notícia de moment aquest estiu, un veritable luxe trobant-nos immersos en un context evident de canvi climàtic.

Un juny i un inici de juliol lleugerament més frescos del normal

L’estiu del 2023 va ser el tercer més càlid mai registrat a l’Observatori Fabra, amb una temperatura mitjana (juny-juliol-agost) de 25 ºC. Va col·locar-se darrere l’estiu del 2022, el segon més càlid i amb una mitjana de 26,2 ºC. L’estiu més càlid mai viscut a l’Observatori Fabra va ser el del 2003, amb una mitjana de 26,7 ºC. La mitjana del període 1991-2023 és de 23,4 ºC.

L’estiu climàtic es va iniciar el dia 1 de juny. De llavors ençà la temperatura mitjana s’ha situat lleugerament per sota la normal del període de referència 1991-2020.

  • El mes de juny va deixar-nos una temperatura mitjana de 21,1 ºC, un registre dues dècimes per sota la mitjana del període 1991-2020.
  • Els primers sis dies de juliol han deixat una mitjana a l’Observatori Fabra de 21,7 ºC (dades del Meteocat), un registre que se situa 1,6 ºC per sota la mitjana climàtica del mateix període.

Tal com es pot comprovar en la gràfica inferior, d’anomalia de temperatura diària, tot i alguns dies més càlids del normal, predominen els dies amb registres de temperatura mitjana inferior a l’habitual.

El dia més fresc respecte a la mitjana va ser l’11 de juny, amb una anomalia negativa de 4,1 ºC. Aquell dia la màxima va ser de només 18,2 ºC i la mínima, de 13,2 ºC. Recentment, l’1 de juliol, dia gris i plujós, també va ser clarament més fresc, amb una anomalia negativa de 3,6 ºC.

També cal tenir present que el juny va ser clarament més plujós del normal, amb més del doble de precipitació habitual. La presència de núvols i precipitacions també ha accentuat la percepció que estem vivint un estiu fresc.

Fins ara s’ha pogut dormir bé a l’interior de Barcelona

L’observatori meteorològic de Can Bruixa (les Corts) acostuma a registrar molt sovint una de les temperatures mínimes més altes de la ciutat de Barcelona. Aquesta estació meteorològica, instal·lada a l’interior de la ciutat, es veu molt afectada de nit per l’efecte illa de calor, és a dir, per l’escalfor acumulada al ciment i l’asfalt urbans durant el dia. Es tracta d’un observatori referent de la temperatura de l’interior de la ciutat de Barcelona, ja que disposa d’una sèrie de prop de 40 anys de dades ininterrompudes.

Si comptem el nombre de dies de temperatura mínima superior als 20 graus des de principis d’any fins al 7 de juliol, podem comprovar que el nombre de registres que han superat aquest topall ha anat pujant gradualment des de finals dels anys 80.

Cal destacar que el nombre de mínimes de més de 20 graus acumulades aquest 2024 (23) volta la normalitat (22). Destaca, en canvi, el 2022, quan per les mateixes dates ja n’havíem acumulat 41, i és que el 2022 es va batre el rècord de nombre de nits tropicals a Can Bruixa, amb més 120.

Tot i que enguany hem registrat 23 mínimes de més de 20 graus, la majoria de valors han estat només algunes dècimes o un o dos graus per damunt d’aquest topall, fet que ha permès dormir encara relativament bé tot i considerar-se tropicals.

De moment Barcelona encara no ha mesurat cap mínima tòrrida, superior als 25 graus.

El canvi climàtic no és incompatible amb un estiu fred

Viure dies de més fresca de l’habitual enmig d’un context d’escalfament no és, ni de bon tros, incompatible. Convé tenir present que en un context de canvi climàtic sempre hi haurà variabilitat; és a dir, hi haurà anys o períodes més freds de l’habitual, però d’altres de clarament més càlids. En conjunt, però, la tendència serà de més anys i períodes càlids i de menys de freds.

Els mapes del temps auguren un ascens de la temperatura al llarg dels pròxims dies. S’albiren uns dies de calor més intensa però, de moment, cap onada de calor ni a curt ni a mitjà termini.