Que aquest 2019 no té res a veure amb el 2018 en l’àmbit pluviomètric és evident. Si l’any passat va ser l’any dels 1.000 litres, enguany serà l’any en què amb una mica de sort hi haurà barris que s’acostaran a la mitjana climàtica, que a Barcelona se situa en uns 600 litres anuals.
Pocs barris s’acosten a la mitjana
Aquest 2019, només els barris que toquen l’Hospitalet de Llobregat s’acosten a la mitjana climàtica anual.
En un context de tempestes que han anat escombrant la ciutat amb moltíssima irregularitat durant tot l’any, només les Corts i Sants (i probablement el Raval, la Marina i el Poble-sec) assoleixen registres acumulats que superen els 500 litres fins a mitjans de novembre. Curiosament, són els mateixos indrets que l’any passat van superar els 1.000 litres anuals.
Quan falta un mes i mig per acabar l’any, sembla probable que les estacions meteorològiques properes al Llobregat puguin assolir la mitjana climàtica (propera als 600).
Una flor no fa estiu
Però la norma general a la resta de la ciutat (i de fet a bona part de Catalunya) és que fa falta que plogui, i molt.
Al pla de Barcelona i alguns dels barris situats al costat del Besòs encara no s’ha arribat a la marca dels 400 litres anuals. En faltarien, per tant, prop de 200 (en mes i mig) per assolir la mitjana, que en el cas de Sant Andreu se situa en 571 litres anuals per al període 2004-2018.
La resta de la ciutat es mou entre els 400 i 500 litres anuals el 15 de novembre, que situarien la mitjana anual a més de 100 litres. En el cas de l’Observatori Fabra, en mancarien més de 150 per a una mitjana anual de 625 litres (1914-2018).
Situació encara més difícil a la resta de Catalunya
Tot i que la situació és una mica millor que la de fa tot just un mes, l’índex de precipitació estàndard que elabora el Meteocat continua apuntant una situació de sequera greu en alguns punts del nord-est.
I de la resta del territori, són ben pocs els indrets que tenen una situació de normalitat: només alguns punts del vessant nord dels Pirineus, el pla de Lleida, o la mateixa Barcelona.
Es manté la prealerta per sequera
I els embassaments tornen a baixar. Després de la llevantada de l’octubre, que va donar un petit respir, les reserves han tornat a la tendència a la baixa els darrers dies. Lentament, el llindar del 60 % que marca la prealerta per sequera torna a quedar cada vegada més lluny.
Actualment les reserves de les conques internes de Catalunya se situen al 58,44 % de la seva capacitat total, un quart de punt menys que a principis de setmana.
Queda encara temps per donar la volta a la situació però queda clar que aquest any té poc a veure amb l’any passat, si més no en l’àmbit pluviomètric.