Aquest dissabte la ciutat s’ha llevat amb un fenomen meteorològic ben curiós però a la vegada també molt bonic. Aquells que han matinat una mica i han adreçat la vista cap a l’horitzó, han pogut presenciar un pilar de sol sobre el cel de la ciutat.

Durant les sortides i postes de sol, el cel acostuma a ser molt ric en matisos i fenòmens òptics atmosfèrics, com és el cas del pilar de sol. Aquest fenomen es tracta d’una columna de llum que es projecta verticalment per sobre el sol i arriba en alguns casos a altures considerables.

Aquesta columna és en realitat la refracció de la llum solar pels cristalls de gel presents en els cirroestrats (núvols alts). Quan l’aire atmosfèric és fred, a vegades es formen aquests cristalls de gel en forma hexagonal. La resistència de l’aire els manté pràcticament horitzontals i plans la majoria del temps que floten a l’aire. D’aquesta manera, la llum solar és reflectida en aquests cristalls alineats i es crea així el pilar solar. A l’hemisferi nord la refracció dels rajos solars és cap amunt, mentre que a l’hemisferi sud és cap avall.

I a Barcelona, quan es poden veure els pilars de sol?

A les latituds mitjanes els pilars de sol apareixen, quasi sempre, durant els mesos d’hivern, perquè és quan fa més fred i la presència de cristalls de gel a l’atmosfera és més alta. El moment més idoni és la sortida i la posta de sol, que és quan el nostre astre es troba una mica per sota de l’horitzó.

La llum reflectida pot adoptar colors diferents en funció de l’alçària del sol. Si es troba lluny de l’horitzó, el feix de llum tindrà tonalitats blanques o grogues. Ara bé, si el sol és a prop de l’horitzó, el pilar tindrà tons més ataronjats o vermells.

Com a curiositat, els pilars de llum no només són formats pel nostre astre, sinó que també poden aparèixer de forma artificial a causa de la il·luminació de les ciutats en indrets on el clima és molt fred.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a