el Rover Perseverance, aterrant a Mart, en una simulació. Foto: NASA/JPL-Caltech

La nau que la NASA va llançar a l’espai el juliol de l’any passat arribarà, si no hi ha cap contratemps, a Mart aquest dijous, a les 22 h, hora barcelonina i deixarà anar el Perseverance

Un vehicle per “radiografiar” un cràter de Mart

De la nau se’n desprendrà un robot de sis rodes anomenat Perseverance, ple de càmeres i instrumental científic que, igual que el Curiosity fa uns anys, tindrà la tasca de recollir mostres del cràter Jazero, lloc on ha d’aterrar aquest dijous.

Maniobra de descens del Perseverance. Foto: NASA/JPL-Caltech

L’objectiu d’aquest vehicle és estudiar si Mart és habitable. Permetrà conèixer si hi ha hagut condicions habitables al Planeta Vermell en el passat més recent i saber si hi ha existit mai vida microbiana. El Perseverance podrà recollir mostres bàsiques de les roques i sòls més interessants per a la ciència i, en una futura missió, podria retornar aquestes mostres a la Terra.

El Perseverance intentarà facilitar també possibles missions futures al Planeta Vermell amb expedicions humanes, examinant si existeix al planeta aigua subterrània o si es pot produir oxigen a l’atmosfera per a expedicions futures. De la mateixa manera, també n’analitzarà el clima, la pols i les condicions ambientals.

El robot portarà també en un microxip el nom de milions de persones al Planeta Vermell.

L’esdeveniment es podrà seguir per internet

Evidentment, la NASA ha organitzat una sèrie d’actes per seguir l’aterratge del Perseverance a Mart, també amb un canal en castellà, però a casa nostra tenim científics que també comentaran l’aterratge.

Joan Anton Català, astrofísic conegudíssim al món de les xarxes com a @estelsiplanetes, retransmetrà, a partir de les 21.30 h, l’acte a través del seu canal de YouTube i explicarà també els anomenats “set minuts de terror” que, segons ell mateix ens explica, són el moments més difícils de la maniobra. Set minuts en què la nau “haurà d’entrar, descendir i aterrar i passar d’una velocitat de 20.000 km/h a 0”.

També algunes institucions com el CCCB han organitzat actes via “streaming” per seguir l’arribada del Perseverance.

En aquest cas, els científics Guillem Anglada, Mariona Badenas, Ignasi Casanova i Miquel Sureda retransmetran a partir de les 21.30 h, un minut a minut de l’aterratge a través del canal de YouTube del CCCB.

Una setmana després, a la Sala 2 del CCCB podreu gaudir també de l’exposició “Mart. El mirall vermell” que es mantindrà a sala fins a l’11 de juliol.