Dos dofins llistats han aparegut morts a la platja de Gavà. La troballa va passar dimarts, quan es va localitzar primer un dofí que feia dos metres i mig, i que estava parcialment devorat. El segon va trobar-se poc després. El cos estava en més bon estat i feia 1,9 metres.

Foto: AMB

Foto: AMB

Protocol de recollida dels dofins

En tots dos casos es va  activar el protocol d’Agents Rurals, després que els serveis de neteja de platges de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) van trobar el primer dofí. El segon dofí el va localitzar la policia local de Gavà.

El protocol determina que un cop s’ha produït l’avís a Agents Rurals o al telèfon 112, s’abalisa l’animal i un equip de neteja espera l’arribada dels agents, que en fan les comprovacions necessàries, com la de presa de mides o la realització de fotos.

En alguns casos els agents rurals traslladen el cos de l’animal al centre de Fauna de Torreferrissa per fer-ne més estudis, com la necròpsia, per esbrinar les causes de la mort, com va ser el cas de la llúdriga que es va trobar morta a la desembocadura del Besòs fa poques setmanes.

Foto: AMB

En el cas dels dos dofins trobats morts, els cossos estaven molt deteriorats i l’AMB, a través del  Servei de platges, es va fer càrrec de la gestió dels cossos. Els van dur a un gestor autoritzat per ser incinerats. Es segueix el mateix sistema en el cas de tortugues, taurons i altres cetacis.

Si els animals fossin vius, especialment mamífers, s’han de recollir amb proteccions específiques per part de tècnics autoritzats del CRAM (Centre de recuperació d’animals marins ), ja que poden encomanar malalties respiratòries. En aquests cassos es recomana a la població no apropar-s’hi.