arbres-plantes-florides-hivern-barcelona

El clima mediterrani es caracteritza per la presència d’hiverns generalment suaus, només amb episodis puntuals de baixes temperatures. En aquest àmbit és molt habitual trobar nombroses espècies florides al cor de l’hivern, independentment del fet que l’escalfament global en pugui alterar el ritme.

Convé recordar que la floració dels arbres és un procés complex i que no depèn d’un sol factor ambiental. Està lligada a la longitud del dia —el fotoperíode— i a l’augment de les temperatures. La bonança tèrmica afavoreix que els arbres passin de forma més ràpida del normal les diverses fases de desenvolupament. A banda, molts arbres fruiters necessiten acumular un determinat nombre d’hores de fred per tal d’iniciar la floració i poder sortir del repòs hivernal.

Ametllers, entre el desembre i el febrer

L’ametller és un dels arbres més primerencs a l’hora de florir. Un dels motius és que necessita acumular poques hores de fred per tal d’aconseguir la inducció de la flor. A Collserola és molt habitual veure’n a principis d’any, durant el mes de gener, per bé que la tardor passada van arribar a veure’s algunes flors especialment prematures a causa de l’anomalia de temperatura.

Actualment, a mitjans de febrer, encara podem observar nombrosos ametllers florits a la falda de Collserola i esporàdicament a la ciutat de Barcelona. El fred de les darreres setmanes va frenar el procés de floració dels exemplars que van començar a treure flors a principis de gener.

Mimoses

Actualment també podem veure mimoses florides a Barcelona. Les mimoses pertanyen al gènere de les acàcies i es caracteritzen per florir al bell mig de l’hivern, entre el gener i el febrer. És un arbre nadiu d’Austràlia, considerat una planta invasora en molts països a causa de la seva gran capacitat d’adaptació i colonització.

Romaní

El romaní és un arbust mediterrani que té glàndules amb olis essencials a les seves fulles. Es tracta d’una planta aromàtica amb usos culinaris i medicinals. És una espècie termòfila, és a dir, que requereix temperatures elevades i força insolació.

Pot florir tot l’any, per bé que acostuma a fer-ho sobretot a la tardor i, novament, a principis de primavera. Actualment podem trobar-ne de florida a Collserola i a molts jardins urbans.

Avellaners

L’avellaner és un arbre caducifoli, que sovint es troba en forma arbustiva, que podem trobar a les zones més ombrívoles i fresques de Collserola, sobretot en fondals i fons de torrents. Es tracta d’una espècie pròpia de l’Europa humida. Actualment també es troba en floració.

Les flors masculines s’agrupen en una mena de penjolls anomenats aments. Els aments comencen a desenvolupar-se a finals d’estiu i van creixent fins a l’hivern, moment en el qual maduren. La floració té lloc entre el gener i el març, els fruits maduren a finals d’estiu.

Gatosa

La gatosa és un arbust típic de brolles mediterrànies que es caracteritza per la presència d’espines i per les seves flors grogues. Es tracta d’una espècie ben present a Collserola.

Les seves flors es fan ben visibles a l’hivern i la primavera. La tardor extraordinàriament càlida del 2022 va fer que comencessin a florir amb força, abans d’hora.

Caps blancs o semprenflor

Es tracta d’una petita planta que fa flors blanques, agrupades en inflorescències, que cobreixen la totalitat de la planta. Es tracta d’una planta típica de sols sorrencs, vores de camins i camps de conreu, que floreix preferentment ara, durant l’hivern, tot i que també pot fer-ho en altres èpoques de l’any.

Ravenissa comuna

Planta de la mateixa família que l’anterior (brassicàcies). Es tracta d’una planta herbàcia anual o bianual que pot fer mig metre d’alçària. És una herba molt abundant a la tardor i a l’hivern als camps de conreus o vora dels camins. Apareix sobretot quan el terra ha estat remogut.

Ravenissa. A baix, a la dreta, es pot observar una planta de caps blancs (semprenflor)

La ravenissa acostuma a florir i fer-se ben visible a finals d’hivern, sobretot després de períodes de precipitació. És una planta que va associada a l’aproximació de la primavera en moltes zones de Catalunya.

De ravenissa en podem trobar a Collserola i, fins i tot, en alguns parcs i jardins de Barcelona.