collserola groc
Foto de Ruth Rodriguez

Al llarg de la primavera, Collserola i el conjunt de la serralada Litoral va prenent un color grogós per la floració de diversos arbustos i plantes que arriba a la màxima esplendor entre maig i juny. Si aquests dies aprofites per anar-hi a fer un volt, de ben segur que et cridarà l’atenció.

El cert és que cap a principis de primavera, a les acaballes del mes de març, és habitual que ja s’observin flors grogues. Corresponen, en general, a plantes de la família de les brassicàcies, com ho és, per exemple, la colza.

Flor de la gatosa. Font: betevé

Per altra banda, hi ha la gatosa (Ulex parviflorus), que és un arbust que és molt espinós i que sol tenir una mida de fins a un metre i mig o dos metre d’alçària. Precisament, les espines que té arreu la fan fàcilment reconeixible. Les flors són petites, de menys d’un centímetre, però tenen un color groc molt intens. Són molt abundants i es barregen amb les espines. La floració s’allarga força mesos, de la tardor fins ben entrada la primavera.

Maig i juny, els mesos amb més flors grogues a Collserola

La ginesta (Spartium junceum) és, probablement, la més coneguda de totes. Es tracta d’un arbust alt, que pot superar els dos metres d’alçària amb facilitat, molt ramificat. Les branques són verdes i tenen molt poques fulles. Les flors són grosses, amb una mida que oscil·la entre els dos i els dos centímetres i mig. Són molt oloroses i es disposen en raïms. Habitualment, floreixen entre els mesos de maig i de juliol.

Una altra planta de flor groga que floreix en aquesta època de l’any i que es pot trobar a Collserola és la sempreviva (Helichrysum stoechas). Té tot un reguitzell de noms ben diferents, entre els quals flors de tot l’any, ja que quan s’assequen mantenen la forma i el color. Com que sol treure la flor entre els mesos de maig i juny, també es coneix com a ramell de Sant Ponç (que és l’11 de maig) o com a flor de Sant Joan (24 de juny).

Sempreviva amb flor. Font: betevé

L’albada (Anthyllis cytisoides), també coneguda com a botja blanca o botja de cuc, és una planta que habitualment fa menys d’un metre d’alçària. Les branques estan cobertes per tot de pèls blanquinosos i grisencs. Les flors apareixen al llarg de les branques i són de color gros pàl·lid. La floració s’acostuma a produir entre els mesos de maig i agost.

Albada florida. Font: betevé