Mitjans de setembre, quan l’estiu astronòmic té ja els dies comptats, és el moment en què acostumen a fer-se visibles les flors d’aquests arbres tan peculiars que conviuen amb els barcelonins des de l’any olímpic. L’arbre de la llana és, sens dubte, un dels arbres més exòtics que tenim a la ciutat de Barcelona. Es tracta d’una espècie que impacta per la seva semblança amb els baobabs, pel fet de pertànyer a la mateixa família.

El seu origen geogràfic cal cercar-lo a les selves tropicals i subtropicals de l’Amèrica del Sud, concretament al Brasil i l’Argentina, el Perú, Bolívia i el Paraguai.

Aquests dies destaquen per la seva floració tant els exemplars de corísia de flors de color crema corresponents a l’espècie “Ceiba chodatii””, com la corísia de flor rosada, corresponents a l’espècie “Ceiba speciosa”.

On en podem veure?

Els més notables envolten la plaça de les Drassanes, tant pel cantó del portal de Santa Madrona com per la banda de Montjuïc. També se’n poden contemplar alguns especialment fotogènics a la plaça de Pau Vila, molt a prop de la parada de la Barceloneta de la línia groga. A banda, també podem localitzar aquests arbres a la plaça de Cerdà, al lateral mar de la ronda del Litoral, davant de l’Escola Superior d’Infermeria,  al Parc de la Maternitat, a la plaça de Cerdà i esporàdicament en algun altre punt de la ciutat.

L’Atles de biodiversitat de Barcelona permet localitzar i identificar els diversos exemplars d’arbre de la llana que podem trobar repartits pels diferents barris de la ciutat de Barcelona.

Exemplars d’arbre de la llana de flors rosades i grogues al lateral de la ronda del Litoral de Barcelona

Com és aquest arbre?

El que més sol cridar l’atenció d’aquest arbre són, d’una banda, de les flors enormes i, de l’altra, el seu gran tronc, semblant a una ampolla o un bocoi.

Tronc de l'arbre de la llana
Tronc en forma d’ampolla de l’arbre de la llana

El tronc s’eixampla tant perquè acumula grans quantitats d’aigua per sobreviure l’estació eixuta. Exteriorment, a més, està recobert d’espines gruixudes que actuen de defensa natural per als animals que se’n volen menjar les fulles o els fruits. Al camp, d’on procedeix, les ovelles s’hi arrapen per rascar-se i en aquesta operació perden volves de llana. D’aquí, possiblement, en surt el seu nom.

Les flors, de coloració variable en funció de espècie, donen lloc al fruit, una mena de gran càpsula que en obrir-se allibera una fibra que pot recordar el cotó o la llana. D’aquí també en podria venir el seu nom.

Fruit de l’arbre de la llana

Algunes curiositats

Tot i que floreix sobretot a finals d’estiu o principis de tardor, les flors poden observar-se entre els mesos de juliol i novembre. També cal destacar que es tracta d’un arbre caducifoli, les fulles solen caure a Barcelona entre la tardor i el pic de l’hivern. L’arbre es manté despullat només algunes setmanes.

La calor extrema de l’estiu del 2023 i la sequera acumulada podrien enguany fer variar el període de floració d’aquest arbre.

El seu nom procedeix d’una paraula dels indis taïns que significa “barca” pel fet que el seu tronc s’usava per construir una mena de piragua. A l’Argentina es considera un arbre simbòlic.

Les fibres cotonoses que envolten els fruits s’aprofiten per fer coixins o matalassos al seu lloc origen. La seva fusta flexible s’usa també per a la construcció.

Comparteix a: