És temporada de nidificació de tortugues marines, per això, des de l’Ajuntament de Barcelona s’ha fet una alerta pels usuaris de les platges. En cas de localitzar-ne una, veure’n cries o trobar-ne el rastre s’ha de trucar al 112 i alertar de la presència d’aquests animals. També, s’avisa de la importància de no molestar-les: no s’han de tocar, ni fer-los fotografies amb flaix i tampoc situar-se al camp de visió de l’animal. Molestar les tortugues babaues en el moment de la reproducció és un delicte.

Una espècie catalogada com a vulnerable

La tortuga careta o babaua és una espècie amenaçada i catalogada al món com a vulnerable. En els darrers anys, s’ha detectat la presència d’aquests animals a la costa catalana mentre intenten completar la reproducció.

La població de la tortuga babaua ha tingut una davallada important i es troba amenaçada a causa de la sobrepesca, les topades amb vaixells, el canvi climàtic i la contaminació. També es considerada una espècie amb una mortalitat juvenil molt alta, ja que s’estima que només una de cada 1.000 cries arriben a l’edat adulta.

En la darrera dècada s’ha observat un augment en els episodis de reproducció de la tortuga babaua a Catalunya i en el Mediterrani occidental. 

El primer niu a Barcelona, el 2020

L’estiu del 2020 a Barcelona es va localitzar un niu d’ous de tortuga babaua, el primer que es va registrar en una platja de la ciutat. Es va localitzar gràcies a la col·laboració ciutadana, i es va traslladar a una zona del litoral més segura. Fins a un miler de persones es van oferir per custodiar-ne els ous.