Mai en els últims 20 anys de feina el Centre de Recuperació d’Animals Marins, el CRAM, havia assistit tantes tortugues marines com el 2021. Concretament, 90 tortugues babaues (de l’espècie “Caretta caretta”) que van ingressar a l’Àrea de Clínica i de Rescat de la fundació. En els seus 25 anys d’activitat la xifra més alta havia estat l’any 2001, amb un total de 85 assistència a tortugues vives.

Els principals enemics: la pesca i el plàstic

La principal amenaça de les tortugues marines és la pesca, ja que els animals queden atrapats per accident a les xarxes pesqueres. Dels 90 exemplars atesos, el 85 % havien quedat capturats accidentalment per un vaixell pesquer, sobretot pels d’arrossegament. Un altre dels motius de la seva mort és la ingesta de plàstics.

El principal aliat: el pescador

A la vegada, els principals aliats de les tortugues són els mateixos pescadors, una peça clau en la seva conservació, ja que són els primers a detectar la captura accidental i són els encarregats d’activar el protocol de rescat. De fet, durant el confinament es va reduir la tasca del CRAM ja que hi havia menys activitat pesquera.

És per això que, des del principi, la Fundació CRAM ha fet campanyes de sensibilització i col·laboració amb el sector pesquer. La seva implicació és fonamental per a la preservació d’aquesta espècie tan vulnerable. El projecte, conegut com a Pescadors a favor del mar, es va iniciar el 2017 i després de cinc anys s’han atès un total de 261 tortugues marines amb un èxit de recuperació del 91 %.

El 80 % dels animals rescatats s’han reintroduït al mar

Durant l’any 2021 es van poder recuperar i reintroduir al mar el 80 % dels exemplars. Un 13 %, per contra, romanen al centre fins que es recuperin completament. A més, es van atendre set tortugues marines amb aletes entortolligades a xarxes o fils de pesca abandonats. Cinc d’aquests exemplars van passar per una intervenció quirúrgica d’amputació d’algunes de les aletes i tots van poder ser reintroduïts al seu medi natural.

És fonamental que, en el cas de trobar un animal entortolligat, mai es retiri el material que causa aquest emmallament. S’ha de trucar immediatament al 112 per demanar una assistència veterinària que augmenti les possibilitats de recuperació de l’animal. Des del 1994 s’han atès 833 tortugues marines vives i s’ha aconseguit un èxit de recuperació del 79,2 %.