(ACN / Redacció) L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) no es planteja portar aigua en vaixells a Barcelona abans de març per fer front a la sequera. “Si tenim una primavera tan dolenta com l’any passat, es podrien veure els vaixells. (…) Seria molt difícil que arribessin vaixells abans de març”, ha dit el director de l’ACA, Samuel Reyes, en una entrevista al programa ‘Via Lliure’ de RAC1. Reyes ha assegurat també que la previsió és completar les obres d’adaptació del Port de Barcelona per rebre aquests vaixells, que s’acabaran d’aquí a dos o tres mesos.

Ajudes econòmiques al Govern espanyol

El cost de portar aigua en vaixells, com ja va fer la Generalitat el 2018, és cinc vegades més alt que les altres fonts. Per fer front a aquesta despesa, l’ACA ha demanat un ajut econòmic al govern espanyol. En aquest sentit, fa uns dies el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort i Subiranas, va insistir en la importància d’estalviar aigua perquè portar aquest recurs en vaixell pot suposar una despesa d’entre quatre i deu euros per m³.

Sancions als municipis amb més despesa d’aigua

L’ACA s’ha mostrat a favor que els municipis imposin multes als consumidors que gastin massa aigua. Les primeres penalitzacions es podrien aplicar d’aquí a dos o tres mesos, un cop els ajuntaments hagin aprovat l’adaptació de les ordenances municipals amb els règims sancionadors que, precisament, es negociaran dilluns en una reunió entre tots els consistoris de l’àrea metropolitana de Barcelona per coordinar-se en la lluita contra la sequera.

Reyes ha afegit que es multarà els municipis que superin el consum d’aigua fixat, que en fase de preemergència per sequera es limita a 210 litres per habitant i dia. Reyes ha afegit que el 90 % de municipis de l’àrea metropolitana compleixen amb el consum per càpita que ha exigit el Govern.