(ACN).- El poeta Enric Casasses  ha rebut aquest dimarts el 52è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes amb què Òmnium Cultural el va distingir el mes de febrer d’aquest any. L’acte de lliurament s’ha convertit en un recital espectacle protagonitzat pel mateix Casasses al Palau de la Música. Casasses ha rebut el guardó de mans del vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, en la tercera edició del guardó que se celebra amb el seu president, Jordi Cuixart, a la presó.

Recital poètic

El poeta ha encadenat recitats de fragments de la seva obra, a manera de cronologia lliure de la seva trajectòria. Dels cinc “grans temes” en què es va endinsar en decidir que es volia dedicar “a això de les lletres catalanes” (amor, mort, llibertat, ‘ella’ i ‘invenció’), passant per les nits de recitals compartits amb Pascal Comelade, i fina a passatges d’autors de referència com Verdaguer.

Casasses també ha llegit un petit poema que li va escriure Jordi Cuixart des de la presó. Un guitarrista, l’excèntric duet Don Simon & Telefunken o un grup de recitadors l’han acompanyat en diversos moments, i han fet de l’acte un espectacle marca de la casa del poeta.

Enric Casasses Premi Honor Lletres Catalanes

L’agraïment de Casasses

Més tard, en rebre el guardó, Casasses s’ha recordat del seu pare –i la seva vinculació precisament amb Òmnium i durant uns anys com a jurat d’aquest guardó– i també de Jordi Cuixart.

L’escriptora i presidenta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), Bel Olid, s’ha encarregat més tard de glossar la figura de Casasses i, en darrer lloc, el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, li ha lliurat el guardó (un trofeu amb les quatre barres i un còdol, que aquest any prové de les platges de l’Escala, a petició de Casasses).

Creador iconoclasta

Poeta, dramaturg, narrador i traductor, Casasses és d’un dels poetes catalans més influents de la seva generació, autor d’una obra genuïna i transgressora, que també s’ha bolcat en la recuperació de la tradició de poesia oral. Ha cultivat la poesia trobadoresca, el surrealisme psicodèlic i autors com Verdaguer o Caterina Albert.

Casasses també ha traduït autors com Conan Doyle, Nerval Blake i Max Jacob. Guanyador de nombrosos reconeixements, l’any 2012 va rebre el Premi Nacional de Literatura per la seva trajectòria literària i artística i, el 2011, el premi Crítica Serra d’Or.