Marta Llaquet va impulsar una marca pròpia de sabatilles esportives amb dos amics ara fa tres anys. Res fora de l’habitual si parlem d’emprenedoria, si no fos que el seu producte des del principi té un retorn mediambiental mai vist a cap marca europea: per cada parell de sabatilles que venen, planten dos arbres. Amb tot, ja han plantat més de 170.000 exemplars, sobretot a l’Índia, Zàmbia, Austràlia, l’Amazones i Catalunya.

Ens vam inspirar en marques nord-americanes i canadenques.
Marta Llaquet, fundadora de Saye

WeForest ajuda en la plantació d’arbres

Coordinen la plantació amb l’oenagé WeForest, que els assessora sobre on i com plantar: allà on hi ha més necessitats de reforestació i on hi ha una comunitat que se’n beneficiarà.

La seva marca de sabatilles es diu Saye i cada parell ronda els 130 euros. Té seu a Barcelona Activa, a l’edifici central que hi ha al barri de Provençals del Poblenou, i ja s’ha fet molt coneguda arreu del món (només el 3 % de les comandes venen de l’estat espanyol).

Les innovacions: pell de cactus i de mango

Produeixen a fàbriques de Portugal i investiguen i apliquen materials vegetals per no fer servir tanta pell ni derivats del petroli. Segons Llaquet, per arribar a comercialitzar els models de Saye, han fet més de 100 prototips perquè en ser materials nous han de fer moltes proves de resistència i viabilitat.

“Els models més innovadors són una vamba vegana feta amb pell de cactus i una altra amb pell de mango“, en què la base és biopell, un material derivat de principis vegetals, com explica Llaquet.