Oriol Bordas i Four Kats

Chick Webb, quan era un nen, va patir una caiguda que li va fracturar diverses vèrtebres. La cirurgia no va aconseguir solucionar el problema i va patir una desviació severa de la columna vertebral. Això no li va impedir arribar a ser un gran bateria i un director famós de big band. A més, va ser el mentor d’Ella Fitzgerald, a qui va oferir el seu primer contracte professional. Comencem amb cançons que ens els porten junts.

Seguim amb altres personalitats del jazz que han hagut de lluitar amb minusvalideses o problemes greus de salut. El primer és l’extraordinari pianista francès Michel Petrucciani, que no va créixer més d’un metre a causa de la osteogènesi imperfecte que patia. Seguim amb el trompetista americà Tom Harrell i el vibrafonista i compositor català Oriol Bordas, que arrosseguen malalties neurològiques.

Jaco Pastorius patia un trastorn bipolar, agreujat pel consum de drogues. Va morir a causa de les ferides rebudes en una baralla. Els trompetistes Lee Morgan i Chet Baker també van patir la drogoaddicció. El primer va morir abatut pels trets de la seva esposa, de la qual s’estava separant. El segon va caure de la finestra de l’Hotel d’Amsterdam, on s’allotjava, en un accident que es pot considerar, com a mínim, sospitós.

Acabem amb dos trompetistes més, Clifford Brown i Woody Shaw, que portaven vides allunyades de les drogues, però que van morir joves a causa d’accidents.

Escolta el programa, aquí: