La prostitució a Barcelona durant l’edat mitjana, la visita d’Albert Einstein a la ciutat o l’annexió del poble de Sarrià són alguns dels temes que es poden trobar al pòdcast ‘Barcelona AMB paraula d’arxiu’. Es tracta d’una iniciativa que neix de l’arxiu municipal de Barcelona i que transporta els oients a la Barcelona del passat a través dels documents que es guarden als arxius de la ciutat. El programa es grava una vegada al mes i el produeixen i presenten l’historiador Xavier Cazeneuve i el periodista Pere Andreu Jariod.

Els documents com a protagonistes

Des que es va estrenar el 2021, el pòdcast ja té 29 capítols. Cada un es basa en un document o temàtica concrets i té una durada d’uns 30 minuts. El seu format innovador els va portar a guanyar el premi Sonor a millor guió de programa en català l’any 2021. Cazeneuve explica que ‘Barcelona AMB paraula d’arxiu’ conté històries fascinants de la quotidianitat d’aquelles persones que van viure a la ciutat. Un bon exemple el trobem capítol dedicat a la història de les germanes Amat de Gràcia que, a través del seu dietari, narren en primera persona com van viure l’esclat de la Guerra Civil al seu barri. Tots els capítols estan disponibles a Spotify i també a l’aplicació de betevé.

El pòdcast treu a la llum documents que expliquen la història de la ciutat i que es conserven als arxius municipals

L’arxiu municipal conté veritables joies

Ana Pazos, directora de l’Arxiu Municipal de Barcelona, explica que l’objectiu del pòdcast és donar a conèixer la petita història dins la gran història de Barcelona, i la millor manera de fer-ho és consultant les fonts primàries. A més, afegeix, als arxius municipals s’hi poden trobar veritables joies. Al de Gràcia, per exemple, s’hi conserven els plànols originals de la Casa Vicens, que van ser el primer disseny d’Antoni Gaudí després d’acabar la carrera. Recorda també que els arxius són públics i qualsevol persona que hi estigui interessada, els pot consultar demanant hora a través del web de l’arxiu.