L’Associació de Veïns de Verdum i l’Arxiu Històric de Roquetes han immortalitzat en una placa una part de la memòria del barri: la dels safareigs de les Cases del Governador. L’espai és un símbol de la sororitat de les dones de l’època, que hi anaven a rentar la roba en comunitat, mentre compartien problemes i mostres de suport. El procés per enderrocar les Cases del Governador, uns infrahabitatges de 23 metres quadrats situats a Verdum, va destruir també el safareig. Va desaparèixer el 1999. Ara, una placa recorda l’espai.
Un espai de bugada i relació
Les Cases del Governador es van inaugurar l’any 1953 per allotjar els barraquistes de Montjuïc i evitar la mala imatge de la zona que havia d’acollir el Congrés Eucarístic. Les condicions de les casetes eren complicades. No tenien dutxes, només una petita pica a la cuina i una altra al lavabo, minúscul. L’aigua era de dipòsit i la portava un camió. D’aquí venia la importància que tenia el safareig per poder rentar la roba. A més, la potència de la instal·lació elèctrica era tan baixa que amb prou feines suportava una planxa.
Les usuàries pagaven entre 200 i 300 pessetes pel manteniment del safareig. Pepi González és una de les veïnes que encara el recorda. Més coneguda al barri com la Nena de la Cua, apareix en les fotografies del safareig fetes per Ginés Cuesta, fotògraf aficionat del barri. “Rentàvem la roba als safareigs, jo les cobrava, cobrava 500 pessetes”, recorda. “Era molt divertit perquè després ens banyàvem als safareigs com si fossin piscines. Quan estaven tancats, anàvem allà a escoltar música. La gent estava molt unida, ens ajudàvem molt els uns als altres“.
Una reivindicació veïnal
Les fotografies i els records de veïnes com la Pepi són els únics testimonis que es conserven d’aquest espai. L’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris va demanar en el seu moment que es conservés com a mínim un dels safareigs, però finalment van ser enderrocats en la seva totalitat. Ara, juntament amb l’AV Verdum demanen a l’Ajuntament que es reconegui oficialment l’espai com a part de la història invisible de moltes dones que han fet barri. “Volem fer un petit homenatge a les dones que havien viscut uns temps tan difícils al franquisme i que havien de fer servir els safareigs”, explica Puy Santander, de l’AV Verdum.
L’Ajuntament, present en l’acte de descoberta de la placa a través de la regidora de Feminismes, Laura Pérez, ha pres nota de la demanda veïnal. “Hem volgut acompanyar també aquesta reivindicació, que em faig meva i que reivindica una part de la història de la ciutat que parla de moltes feines invisibles que feien les dones i que han fet millorar la ciutat”, ha dit Pérez.
La descoberta de la placa s’ha fet durant una passejada que ha posat en relleu la feina que han fet les dones a Nou Barris en els darrers anys. A més, ha servit també com a toc d’inici de la Festa Major de Verdum.