Valle de los Caidos

(ACN) La secció quarta de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem ha avalat l’exhumació de Francisco Franco del Valle de los Caídos i el trasllat de les restes al cementiri del Pardo, a Madrid. Segons han informat fonts jurídiques, els sis magistrats han rebutjat per unanimitat durant la deliberació d’aquest dimarts al matí el recurs de la família del dictador contra la decisió de l’executiu espanyol de portar-lo a la cripta on hi ha enterrada la dona de Franco, Carmen Polo, al Pardo.

Els set nets de Franco insistien a portar-lo a la cripta de la Catedral de l’Almudena, situada a peu de carrer i en ple centre de la capital. La sala presidida, per Jorge Rodríguez Zapata, ha pres la decisió fa prop d’una hora i, així, dona llum verda a la decisió de l’executiu espanyol.

Ada Colau celebra la decisió del Suprem

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha celebrat, a través de Twitter, que el Suprem avali l’exhumació de Franco. Ho ha qualificat de “victòria” i ha demanat a l’Estat que dignifiqui les víctimes del franquisme.

Alguns grups municipals també es posicionen

El president del Grup Municipal d’ERC, Ernest Maragall, ha assegurat que és una qüestió que no li importa massa, perquè, ha dit, “on hauria de ser el dictador és a l’abocador de la història”. La portaveu de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, s’ha mostrat “d’acord en tancar el mausoleu” però ha demanat anar més enllà i ha acusat el govern estatal “de no voler fer els deures”.

Per la seva banda, la presidenta del Grup Municipal de Ciutadans, Luz Guilarte, i el president del Grup Municipal del PP, Josep Bou, han demanat respecte per les decisions judicials.