El Centre d’Acollida Assís ha començat a adequar el solar on es construirà un centre d’atenció específica per a dones en situació de sensellarisme i que es crearà d’aquí a un any. Estarà situat al carrer de Santa Filomena amb la via Augusta, al barri de Sarrià, prop del Centre d’Acollida Assís, una entitat que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones sense llar.

El nou centre tindrà 10 allotjaments protegits i disposarà d’atenció personalitzada, tallers i activitats grupals, amb l’objectiu de donar protecció i acompanyament a les usuàries perquè comencin un procés cap a l’autonomia. Durà el nom de Rosario Endrinal, en memòria de la dona sense llar que van cremar en un caixer de Barcelona el 2005.

“Dormir al carrer no és el pitjor quan ets una dona sense llar”

En els últims dos anys, el Centre d’Acollida Assís ha constatat un increment d’un 30 % del nombre de dones que han demanat atenció. Per això, han impulsat un nou centre amb què l’entitat vol oferir una resposta a les necessitats de les 117 dones que es troben actualment en situació de sensellar a Barcelona. Representen un 12 % de les persones que dormen al carrer a la ciutat. I, tot i ser una minoria, són les que pateixen una situació de major vulnerabilitat, violència i invisibilitat: “Dormir al carrer no és el pitjor quan ets una dona sense llar”, explica Maria Carme, usuària d’Assís, “dins de la gravetat, dormir al carrer és el més suau. Quan ets dona et passen coses que la gent ni tan sols es pot arribar a imaginar”.

Homenatge a Rosario Endrinal

El nou edifici portarà el nom de Llar Rosario Endrinal, per retre homenatge a la memòria d’una dona en situació de carrer que va ser assassinada en un caixer automàtic de Barcelona l’any 2005.