Les feines d’enderroc dels antics jutjats d’instrucció del passeig de Lluís Companys estan aturades i sense un calendari definit. L’enderroc dels edificis va començar el juny del 2017 i s’havia d’acabar aquest estiu però les obres han deixat al descobert una necròpolis medieval que els arqueòlegs situen entre els segles VII i IX dC. Fa un mes i mig que n’han començat les feines de documentació.

De moment, s’hi ha fet una primera descoberta de 16 enterraments que, si tenen continuïtat en la resta del solar de 5.600 m², podrien constituir “la necròpolis medieval més extensa excavada i documentada a Barcelona”, assegura Jordi Serra, l’arqueòleg que dirigeix la intervenció. Això, segons la consellera de Justícia, Ester Capella, condiciona “sine die” el calendari tant de la finalització de l’enderroc com de la construcció de la futura seu de l’Audiència de Barcelona. Capella, que també culpa de l’endarreriment del projecte els set mesos d’aplicació de l’article 155, creu que seran els arqueòlegs el que marcaran el camí i, si cal, s’adaptarà el futur edifici als vestigis històrics, com ja ha passat en altres punts de la ciutat com el Mercat de Sant Antoni.

La troballa d’aquesta necròpolis no estranya els arqueòlegs, que ja havien trobat enterraments idèntics en solars propers dels carrer de Picasso i Pujades. El primer que estan fent és documentar totes les restes, per després poder obrir les tombes i, amb l’ajut d’un antropòleg, aixecar les restes humanes i traslladar-les al Museu d’Història de la ciutat perquè siguin estudiades. En canvi, de moment el que no han trobat els treballs arqueològics és la continuació de la trama de la ciutat medieval i moderna que apareix a les restes de l’antic Mercat del Born. De fet, l’actuació confirma que aquesta zona va ser anivellada i aplanada per les tropes borbòniques entre el 1715 i el 1718, amb les runes del setge del 1714, per poder construir la fortalesa de la Ciutadella.

Restes d'una necròpolis als antics jutjats d'Instrucció

Un altra descoberta: l’antic Palau de les Belles Arts

A banda de la necròpolis, l’enderroc també ha posat al descobert una part de l’antic Palau de les Belles Arts, construït amb motiu de l’Exposició Universal de Barcelona de l’any 1888 i enderrocat l’any 1942 pel règim franquista. De moment, les feines dels arqueòlegs han deixat al descobert fragments de mur i paviments, entre els quals hi ha un mosaic de colors en bon estat, però es continuarà excavant per obrir més sectors. Els arqueòlegs, juntament amb el personal del Museu d’Història de Barcelona, extrauran els mosaics i els enrajolats, que s’incorporaran al fons del museu.

Restes arqueològiques del Palau de les Belles Arts

La nova seu de l’Audiència de Barcelona, sense data

En aquest solar del passeig de Lluís Companys s’hi ha de construir el nou edifici de la seu de l’Audiència de Barcelona, que convertirà aquesta zona en el segon pol judicial de l’àrea metropolitana, després de la Ciutat de la Justícia. Els antics jutjats de Lluís Companyes feina vuit anys que estaven tancats quan es van començar a enderrocar, la qual cosa havia provocat problemes de seguretat, higiene i pillatge.